Semafor zoranžověl. Jak Praha zareaguje na covid?

Praha

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

30. srpna 2020 14:34

Vedení Prahy ani pražská hygiena neplánují zavádět nová významnější opatření kvůli zařazení metropole do oranžového, tedy druhého stupně rizika nákazy koronavirem na tzv. semaforu.

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) vyzval ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), aby zajistil dostatek míst v nemocnicích, příští týden se bude na magistrátu konat porada k aktuální epidemiologické situaci. Od září bude v Praze stejně jako ve zbytku země povinnost nosit roušky ve veškeré MHD a některých veřejných prostorách, platit to bude i pro letiště.

V Praze už nyní platí povinnost nosit roušky ve všech zdravotnických zařízeních a v metru. Město tak podle vyjádření magistrátu s ohledem na opatření plánovaná na začátek září nemá příliš prostoru pro zavedení dalších.

"Pražští hygienici budou společně s vedením města sledovat, jak se situace vyvíjí, pokud by se situace zhoršovala, nelze vyloučit další opatření dle toho, kde a jak se bude koronavirus šířit," uvedl magistrát v tiskové zprávě. Opatření, která začnou platit od září, se budou týkat také všech vnitřních prostor Letiště Václava Havla.

Situace v Praze se podle Vojtěcha zhoršuje, proto hygienici přistoupili ke změně hodnocení rizika ze zeleného stupně. Zatím situaci hodnotí na spodní úrovni oranžového stupně, i proto zatím nezavedli rozsáhlejší restrikce.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Praha