Školy otevřou dříve, než se čekalo. Některé předměty se známkovat nebudou

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

6. dubna 2020 13:34 | Aktualizováno: 8. dubna 2020 14:22

Ministr školství Robert Plaga (ANO) v České televizi uvedl, že žáci a studenti by se mohli podle současných plánů do školy vrátit v druhé polovině května. Ministerstvo školství po Velikonocích rovněž vydá vyhlášku, která by měla učitelům dát návod, jak klasifikovat děti v druhé polovině současného školního roku.

Pro otevření škol je podle něj zásadní stanovení podmínek pro takový krok od ministerstva zdravotnictví - tedy třeba dostatek dezinfekce, roušek či teploměrů ve školách. Žádné variantní plány pro otevírání škol, které by vycházely z údajů ministerstva zdravotnictví a vývoje šíření nemoci, podle něj nejsou.

Zopakoval, že pokud by se nepodařilo školy otevřít do 1. června, v případě maturit by za maturitní vysvědčení platil průměr tří posledních vysvědčení.

Rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima v debatě uvedl, že pokud se někde za dodržení hygienických podmínek sejde třeba 30 lidí, nevidí důvod, proč by nemohli být tři či pět vysokoškolských studentů v laboratoři, konzultovat či zkoušet.

Plaga uvedl, že doporučení chytré karantény ve čtvrtek, kdy premiér Andrej Babiš (ANO) navrhl otevřít školy s doporučením dodržovat mezi žáky odstupy, neznal. Zopakoval, že v českém prostředí je ve školách tento nápad neproveditelný. Uvedl také, že školy se otevřou najednou, ne po stupních, jak navrhoval Babiš. Zmínil, že v současné nezvyklé situaci se vláda inspiruje i opatřeními v dalších zemích, ale to, co může fungovat v Asii, v Česku podle něj aplikovat nelze.

Ministerstvo školství po Velikonocích vydá vyhlášku, která by měla učitelům dát návod, jak klasifikovat děti v druhé polovině současného školního roku. V pořadu Otázky Václava Moravce to dnes řekl ministr školství Robert Plaga (ANO). Součástí vyhlášky podle něj bude doporučení neklasifikovat "výchovy", tedy předměty jako tělesná výchova, hudební výchova a výtvarná výchova.

Připomněl, že k distančnímu vzdělávání přistoupily školy různými způsoby, některé klasifikují, jiné ne. Je podle něj nepochopitelný postup, kdy pedagog dá pětku za neodevzdaný referát z tělesné výchovy. "Před 14 dny jsem apeloval na školy, aby ubraly z obsahu, soustředily se na profilující předměty a aby nehodnotily výchovy," řekl dnes. Mnozí učitelé si ale od počátku uzavření škol, které trvá již tři týdny, stěžovali na absenci doporučení od ministerstva.

"Vydáme vyhlášku, ve které vypneme školní řád, který uvádí, kolik známek a z jakého předmětu je třeba, aby byl člověk klasifikován. Budeme pomáhat učitelům, jak formativně hodnotit v druhém pololetí. Nemá cenu známkovat úkoly, které pomáhají zpracovat rodiče," uvedl ministr.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Školství Školství