Babiš podal Zemanovi demisi své vlády. Prezident ji přijal!

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo

Autor: ČTK, stars24.cz

24. ledna 2018 16:44

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes předal Miloši Zemanovi demisi své menšinové vlády. Prezident ji přijal, vládu pověřil výkonem funkce do jmenování nové.

Babiš se Zemanem se na Hradě setkali dva dny před prezidentskou volbou, ve které hnutí ANO současnému prezidentovi vyslovilo podporu.

"Pověřuji vás, aby to mělo zákonnou oporu, jednáním o sestavení vlády a přeji vám v nich úspěch," řekl dnes Zeman. Stejné pověření od něj předseda hnutí ANO dostal i koncem října. Jde o neformální krok, který není zakotven v ústavě, měl by ale vést k pozdějšímu jmenování Babiše premiérem.

Zeman dříve uvedl, že Babišovi ve druhém pokusu poskytne na jednání dostatek času a bude po něm před jmenováním požadovat 101 zaručených hlasů ve Sněmovně. Dnes však řekl, že pokud nebude znovu zvolen prezidentem, plánuje Babiše jmenovat ještě v únoru před svým koncem ve funkci. "Protože to bude poměrně krátká doba pro získání onoho potřebného počtu hlasů, nebudu na této podmínce trvat," prohlásil Zeman.Babiš očekává, že nové kolo sestavování vlády bude mít "úplně jiný" charakter než předchozí. Má pocit, že na rozdíl od prvního pokusu umožní druhá snaha o sestavení kabinetu možnost seriózního vyjednávání. V prvním kole podle něj ANO nedostalo šanci vyjednávat, protože ho většina stran "kategoricky odmítla". Babiš očekává intenzivní jednání. "Doufejme, že nás budou brát vážně. Budou v pozici, aby jasně řekli, za jakých podmínek jsou ochotni jít do vlády nebo nás tolerovat," poznamenal.

Hrad původně oznámil, že demisi Zeman přijme do konce minulého pracovního týdne, brzké přijetí předpokládali i zástupci vlády. Prezidentův mluvčí později vyjádření změnil, nepodařilo se podle něj najít v Zemanově programu volný čas. K programu prezidenta řekl, že se v Lánech chystá na volební duel s protikandidátem Jiřím Drahošem. Později uvedl, že se Zeman minulý týden v nemocnici podrobil menšímu zákroku v ústech.

Témata: Andrej Babiš Vláda ČR Miloš Zeman