Karel Gott zemřel. Vláda vyhlásí v sobotu 12. října státní smutek!

Karel Gott

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

4. října 2019 14:33

Vláda se chystá na sobotu 12. října vyhlásit státní smutek kvůli úmrtí zpěváka Karla Gotta. Smutek připadne na den umělcova pohřbu, který se uskuteční se státními poctami včetně zádušní mše v katedrále svatého Víta. Její průběh má na starosti pražské arcibiskupství, přesnější obrysy pohřebního obřadu v největším tuzemském chrámu budou známy v úterý 8. října dopoledne.

Vyplývá to z vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO) a mluvčího pražského arcibiskupství Stanislava Zemana. Podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka s uctěním památky Gotta počítá i prezident Miloš Zeman, další podrobnosti však nesdělil.

Vláda podle Babiše od počátku komunikuje se zpěvákovou rodinou. Ta ve čtvrtek oznámila, že se rozhodla pro pohřeb se státními poctami. Poslední rozloučení s Gottem pro veřejnost se bude konat v pátek 11. října od 08:00 do 22:00 v Paláci Žofín na Slovanském ostrově v Praze. Následující den se bude konat od 11:00 zádušní mše pro pozvané hosty ve svatovítské katedrále na Pražském hradě, kterou bude sloužit kardinál Dominik Duka. Ten se v neděli vrací ze Santiaga de Compostela ze setkání evropských biskupů, v pondělí začnou přípravy na mši. Podle informací ČTK bude o seznamu pozvaných hostů prioritně rozhodovat rodina.

S uctěním Gottovy památky počítá i prezident Miloš Zeman, sdělil dnes ČTK jeho mluvčí Jiří Ovčáček. "Pražský hrad už významné gesto úcty velkému umělci učinil a činí. Státní vlajky jsou na Pražském hradě a v Lánech staženy na půl žerdi," dodal.

Praha se zřejmě bude zabývat pojmenováním veřejného prostranství po zesnulém zpěvákovi. Kdy a kde by svou ulici či náměstí měl, zatím není jasné. Podle České televize by se tím magistrátní místopisná komise mohla zabývat 23. října. O pojmenování či přejmenování veřejných prostranství v Praze rozhoduje městská rada, podněty může podávat kdokoliv, sdělil dnes ČTK mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Loni na podzim pojmenovala Praha piazzetu před hotelem Intercontinental v Praze 1 po režiséru Miloši Formanovi. Oscarový režisér Forman zemřel loni 13. dubna ve věku 86 let. Předtím město pojmenovalo prostor mezi historickou budovou Národního divadla a Novou scénou jako náměstí Václava Havla.

Karla Gotta dnes ve velkém připomínají německé noviny. Zesnulému českému zpěvákovi věnují často rozsáhlé profily, v nichž o něm píšou jako o hvězdě populární hudby, Hlasu Prahy nebo českém národním hrdinovi. Tisk se Gottovi věnuje až dnes, protože ve čtvrtek byl v Německu státní svátek a noviny nevycházely.

Témata: Karel Gott Vláda ČR