Plánuje ČSSD odchod z vlády? Dnes se rozhodne!

39. sjezd ČSSD

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

15. července 2019 12:35

Předsednictvo ČSSD by dnes mělo jednat o tom, zda mají sociálně-demokratičtí ministři kvůli situaci na ministerstvu kultury zůstat v menšinové vládě s hnutím ANO.

Prezident Miloš Zeman na páteční schůzce s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem a ministrem Antonínem Staňkem (ČSSD) uvedl, že je připraven k 31. červenci Staňka odvolat. Sociální demokraté požadují, aby jej nahradil místopředseda strany Michal Šmarda, a podmiňují tím setrvání v koalici. Zeman ohledně nominace chce počkat na rozhodnutí předsednictva, neslíbil ale, že ho bude respektovat.

Hamáček očekává, že širší vedení strany Šmardovu nominaci potvrdí. "Druhou alternativou je, že předsednictvo rozhodne, že ministři ČSSDpodají demisi a z vlády odejdou," uvedl v pátek po jednání v Lánech. Několikrát v poslední době řekl, že pokud by sociální demokracie nemohla rozhodovat o svých ministrech, neměla by jejich účast ve vládě smysl.

Sociální demokraté hodnotili výsledek lánské schůzky rozdílně. Podle řady z nich, například místopředsedy Senátu Milana Štěcha nebo předsedkyně jihomoravské ČSSD Naděždy Křemečkové, by měla sociální demokracie z vlády odejít. Naopak bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek nebo šéf královéhradecké krajské ČSSD Jan Birke by byli pro zachování současné koalice.

Témata: ČSSD Vláda ČR