Policie zná příčinu smrti brankáře Čechmánka (†52). Potvrdily se předběžné závěry

Policie ČR

Autor: Jan Hrabě

15. listopadu 2023 16:06

Policie v případu víkendové náhlé smrti bývalého úspěšného hokejového brankáře Romana Čechmánka vyloučila sebevraždu i cizí zavinění. Hokejoví fanoušci se s olympijským vítězem a trojnásobným mistrem světa mohou rozloučit dnes na utkání mezi Vsetínem, s nímž získal pět extraligových titulů, a Sokolovem. 

Policie nařídila kvůli určení příčiny smrti zdravotní pitvu. Nakonec ji neuvedla, pouze podotkla, že se potvrdily předběžné závěry kriminalistů. "Byla vyloučena sebevražda a na úmrtí dvaapadesátiletého muže se s jistotou nepodílela žádná další osoba," uvedla policejní mluvčí Monika Kozumplíková podle webu ČT sport. 

Hokejová veřejnost se může s Čechmánkem rozloučit v rámci dnešního utkání Vsetína se Sokolovem. Domácí fanoušci vyrazí v půl páté odpoledne na symbolický pochod v černém oblečení. Vsetínští hráči absolvují rozbruslení v dresech s číslem 23, zápasové uniformy zase doplní černá páska na rukávech. Před zápasem, který začíná v 17:30, dojde na minutu ticha. Na 23. minutu duelu je připraveno pietní choreo. 

Čtěte také

Čechmánek se začal výrazněji prosazovat v polovině 90. let, kdy se Vsetínem postoupil do nejvyšší soutěže a extraligu poté s týmem hned pětkrát vyhrál. V roce 2000 se konečně prosadil do zámořské NHL, kde poté chytal za Philadelphii Flyers a Los Angeles Kings. V roce 2003 získal William M. Jennings Trophy pro brankáře týmu s nejmenším počtem inkasovaných branek.

Zlínský rodák se podílel také na zlaté éře českého hokeje na reprezentačním poli. Byl u třech titulů z mistrovství světa v letech 1996, 1999 a 2000, ze šampionátů má také dva bronzy. Stal se také olympijským vítězem, když na turnaji v Naganu kryl záda Dominiku Haškovi.

Po konci aktivní kariéry v roce 2009 se kromě trénování začal věnovat podnikání, přičemž se v souvislosti s ním ocitl před soudem. Letos mu Vrchní soud v Olomouci pravomocně potvrdil tříletý trest odnětí svobody s podmíněným odkladem na zkušební dobu pěti let za podvod. 

Témata: Roman Čechmánek Policie ČR