Policie přišla s návrhem, aby nemusela jezdit k tolika dopravním nehodám

Policie ČR

Autor: Jan Hrabě

6. prosince 2023 16:57

Policisté si přejí zvýšení hranice škody, při které mají řidiči povinnost oznámit dopravní nehodu. Vzniknout by měla speciální on-line platforma, jejímž prostřednictvím by se nehoda nahlašovala včetně dokumentace pro pojišťovny. Nyní jsou podle ředitele dopravní policie Jiřího Zlého hlášeny některé nehody zbytečně, přičemž policisté poté chybí jinde. 

Policie se podle Zlého momentálně zabývá kroky směrem ke snížení administrativní zátěže. "U dopravní policie jsme si konkrétně vyhodnotili jeden fenomén, a to je výše škody," uvedl podle webu ČT24. Sám by přitom chtěl, aby jeho podřízení byli více v terénu. "Jde o tisíce nehod ročně, u kterých by policie nemusela být," domnívá se. 

Účastník nehody má v současnosti povinnost ji oznámit policii, pokud škoda překročí sto tisíc korun. "Tato částka už určitě v žádném případě neodpovídá aktuálním ekonomickým ukazatelům ani vozovému parku na pozemních komunikacích," konstatoval šéf dopravních policistů. 

Proto se aktuálně uvažuje zdvojnásobit hranici škody na 200 tisíc korun. "Dnešní průměrné stáří vozového parku je 15 let. U takového vozidla je 200 tisíc prakticky totální škoda," vysvětlil úvahu za tímto návrhem. 

Zlý podotkl, že nadále by musely být policii hlášeny všechny nehody, při kterých dojde ke zranění či k omezení silničního provozu. Zmínil například havárie na dálnicích či frekventovaných křižovatkách. 

Policie o celé věci debatuje v pracovní skupině, jejímiž členy jsou i zástupci ministerstva dopravy či pojišťoven. S těmi druhými už je prý shoda na navýšení částky. 

Témata: Policie ČR Dopravní nehody