Podzimní výhled počasí: Jak bude do poloviny listopadu?

Podzimní příroda, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

19. října 2023 6:00

Normální podzimní počasí konečně dorazilo do Česka, konstatují meteorologové v měsíčním výhledu, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na začátku týdne. Podle uvedených predikcí bude období zhruba do poloviny listopadu teplotně i srážkově průměrné. 

Počínaje tímto týdnem končí nadprůměrně teplé počasí, které v Česku panovalo od začátku září. Podle meteorologů však teploty ještě během příštího týdne zamíří vzhůru. Už ale zůstanou na hodnotách kolem dlouhodobého normálu.

"Průměrná týdenní maxima se budou pohybovat kolem 12 °C a průměrná týdenní minima se budou udržovat pod 5 °C, přičemž v jednotlivých dnech v týdnech mohou poklesnout i pod nulu. Celkově by období od poloviny října do konce první listopadové dekády mělo být teplotně normální," píše se ve výhledu.

Srážkově má být období do 12. listopadu srážkově průměrné. "Na přelomu října a během posledního předpovědního týdne se opět očekává počasí s méně srážkami, než je obvyklé pro toto roční období," dodali meteorologové. 

Témata: Počasí Podzim ČHMÚ