Podzimní počasí už klepe na dveře. Meteorologové řekli, proč se výrazně ochladí

Podzimní příroda, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

6. září 2024 20:56

Neobvyklá vlna tropických a pro léto typických veder v úvodu září, což je pro meteorology už začátek podzimu, zasáhla kromě Česka i sousední Slovensko. Do této části Evropy ale brzy dorazí výrazné ochlazení. 

Velmi teplé počasí v našem evropském regionu bylo způsobeno přílivem velmi teplého, původem tropického vzduchu, který sem proudil po přední straně brázdy nízkého tlaku vzduchu nad západní Evropou, uvedla slovenská agentura TASR

Nad východní a severní Evropou se navíc nacházela blokující tlaková výše, která bránil přílivu chladnějšího mořského vzduchu z Atlantiku. Proto bylo vedro nejen v Česku a na Slovensku, ale také na Balkáně, kde maximální teploty dosahovaly až 38 °C. 

V příštím týdnu se ale má povětrnostní situace změnit, protože blokující tlaková výše ustoupí na východ, čímž vytvoří podmínky pro proudění chladnějšího mořského vzduchu i do vnitrozemí Evropy. "Teploty se v první polovině příštího týdne sníží asi o 5 °C až 10 °C," uvedl klimatolog Pavel Matejovič k situaci na Slovensku s tím, že půjde o velmi výrazný pokles teplot, po kterém bude počasí více odpovídat aktuálnímu ročnímu období. 

V neděli má vyvrcholit příliv velmi teplého vzduchu od jihu do Česka. Poté díky postupu tlakové níže ze střední nad severní Evropu zesílí příliv chladného a vlhkého vzduchu od severozápadu. Později bude přes střední Evropu zvolna postupovat k východu další zvlněná studená fronta. Za ní k nám pronikne studený vzduch od severozápadu až severu.

Podle aktuálního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se tak v druhé polovině nadcházejícího týdne výrazně ochladí. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat jen od 12 do 17 °C.

Témata: Počasí Podzim ČHMÚ