Podzimní počasí: Přelom října a listopadu bude nadprůměrný, pak se ochladí

Počasí

Autor: Jan Hrabě

24. října 2023 6:00

Nadprůměrně teplý přelom října a listopadu nás čeká podle tuzemských meteorologů, vyplývá to z dlouhodobého výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Až poté klesnou teploty k dlouhodobému normálu. 

Meteorologové předpokládají, že čtyřtýdenní období bude jako celek lehce nadnormální či normální. Nadprůměrně teplý bude přelom října a listopadu. "Po většinu období se budou teploty v maximech pohybovat kolem 14 °C, minimální teploty kolem 5 °C," stojí ve výhledu. 

"Teprve ve druhé polovině předpovědního období, tzn. od poloviny první listopadové dekády, by teploty měly klesnout k hodnotám kolem dlouhodobého normálu. V maximech bude kolem 9 °C se sestupnou tendencí, v minimech kolem 2 °C, s přiblížením k bodu mrazu až v závěru předpovědního období. V průběhu listopadu však již nelze vyloučit několikadenní období s poklesem nočních a ranních minim pod 0 °C," uvedl ČHMÚ. 

Srážkově bude sledované období normální nebo slabě nadnormální. "Srážky budou v průběhu měsíce rozloženy téměř rovnoměrně, nejvíce srážek předpokládáme ve třetím předpovědním týdnu, který je i z klimatologického pohledu srážkově nejbohatší," konstatovali meteorologové.

Témata: Počasí Podzim ČHMÚ