Počasí na přelomu zimy a jara: Meteorologové řekli, co jim ukazují data

Počasí, ilustrační fotografie.

Autor: ČTK

7. dubna 2023 6:00

Teplotně ani srážkově se letošní březen v Česku příliš neodlišoval od hodnot obvykle naměřených v tomto měsíci. S průměrnou teplotou 4,7 stupně Celsia byl 14. nejteplejším březnem od roku 1961, odkdy meteorologové měsíční průměry v zemi počítají. Teplejší byl i v porovnání s loňským březnem, kdy bylo v průměru 3,1 stupně.

Srážek spadlo ve třetím měsíci 107 procent dlouhodobého normálu. Na svém webu o tom dnes informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

"Březen 2023 na území ČR byl teplotně normální, s odchylkou teploty blízkou hranici pro nadnormální měsíc," uvedli meteorologové. Průměrná březnová teplota byla podle nich o 1,5 stupně vyšší než normál z let 1991 až 2020. Nejteplejší březen byl v roce 2014, kdy bylo v průměru 6,2 stupně. Naopak největší zima v březnu byla v roce 1987, průměrná teplota tehdy dosáhla minus 2,5 stupně.

Letos v březnu bylo mírně chladněji v Čechách než na Moravě a ve Slezsku. V západní polovině ČR meteorologové naměřili v průměru 4,5 stupně, zatímco na východě o 0,4 stupně více. S ohledem na průměrnou teplotu byl nejchladnějším dnem měsíce 11. březen, nejníže však klesla rtuť teploměru 1. března, kdy na stanici Kořenov, Jizerka bylo minus 22, 3 stupně. "Pokud uvažujeme i stanice mimo standardní síť ČHMÚ, nejnižší minimální denní teplota vzduchu minus 23,9 °C byla naměřena na stanici Kořenov, Jizerka, Horní Jizera ve stejný den," uvedli meteorologové. Historicky největší březnový mráz byl podle nich v roce 1929. Tehdy 2. března spadla teplota v Jindřichově Hradci k minus 32 stupňům.

Srážek letos v březnu spadlo v úhrnu 49 milimetrů, což představuje 107 procent dlouhodobého normálu. Více přitom pršelo v Čechách než na Moravě. Na jižní Moravě dokonce spadlo na některých stanicích za měsíc méně než deset milimetrů srážek, naopak v Krkonoších jich bylo přes 200 milimetrů, dodali meteorologové.

Témata: Počasí ČHMÚ Zima