Počasí tento týden bude velmi zajímavé, tvrdí meteorologové

Počasí

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

7. března 2023 6:00

V Česku bude celý týden oblačný, se sněžením i deštěm, meteorologové očekávají rekordní množství srážek. V průměru by mělo napršet kolem 25 milimetrů srážek na metr čtvereční, v horských oblastech se může místy vyskytnout i několikanásobné množství.

Teploty budou v tomto týdnu značně kolísat. V noci mohou padat i na několik stupňů pod nulou, zatímco přes den vystoupají až na 13 stupňů Celsia, zvláště na jihu země. Vyplývá to z týdenní předpovědi počasí.

"Čeká nás velmi zajímavý a proměnlivý týden. Od úterý převládne nad střední Evropou výrazné a vlhké západní proudění, které bude ´zásobovat´ naši oblast jednotlivými frontálními systémy a tlakovými nížemi," uvedl ČHMÚ k předpovědi počasí na facebooku.

Podle meteorologů je takovéto počasí svým způsobem "noční můra" střednědobé předpovědi, protože s sebou vždy nese velkou nejistotu a rychlé změny počasí i na poměrně malých vzdálenostech.

Meteorologové očekávají v tomto týdnu vydatné srážky, lokálně i sněhové, které se mohou objevit i ve středních, přechodně i nižších polohách. "Po velmi suchém začátku března, kdy na území ČR spadl v průměru necelý milimetr srážek, očekáváme v aktuálním týdnu od 6. března rekordní množství srážek. V průměru by mělo napršet kolem 25 mm srážek, ovšem v horských oblastech se může místy vyskytnout i několikanásobné množství," uvedl ČHMÚ.

Na horách může ve středu a ve čtvrtek místy připadnout deset až 15 centimetrů sněhu. Přechodně bude také výrazněji foukat.

Témata: Počasí Déšť