Zimní počasí se vrátí i s tím, co je pro něj typické. Dokonce i do nížin

Lidé ve sněhové vánici, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

23. února 2023 6:00

Česko si v posledních dnech užívá relativně teplé počasí, ještě tento týden tomu ale učiní přítrž. Podle předpovědi i vyjádření meteorologů z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se ochladí a sníh bude padat i v nižších polohách.

"Od čtvrtka až do víkendu bude hodně oblaků a přidají se srážky, většinou dešťové, i na horách. Od pátku se výrazněji ochladí a sněhové vločky se o víkendu postupně objeví i v nížinách," uvedli meteorologové na twitteru.

Předpověď na čtvrtek (07-24):Zataženo až oblačno, zejména v Čechách odpoledne a večer od západu místy občasný déšť. Zpočátku ojediněle mlhy. Nejvyšší teploty 8 až 12 °C, v 1000 m na horách kolem 5 °C. Slabý, ve východní polovině území postupně mírný jihovýchodní až jižní vítr 2 až 6 m/s, se bude v Čechách měnit na západní.

Předpověď na pátek (00-24):Zataženo až oblačno, občas déšť nebo přeháňky, později večer v severozápadní polovině Čech nad 400 m srážky sněhové. Nejnižší noční teploty 7 až 3 °C. Nejvyšší denní teploty 6 až 10 °C, na jižní Moravě až 13 °C. Mírný západní až jihozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na sobotu (00-24):Oblačno až zataženo, na většině území sněhové přeháňky, pod 300 m i smíšené nebo dešťové. V jihovýchodní polovině území zpočátku občas déšť, nad 700 m sněžení. Večer ubývání srážek. Nejnižší noční teploty +3 až -1 °C. Nejvyšší denní teploty 1 až 5 °C, na východě až 7 °C. Mírný, přechodně čerstvý západní až severozápadní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Předpověď na neděli (00-24):Většinou oblačno, místy sněhové přeháňky, zejména na horách. Večer srážky jen ojediněle. Nejnižší noční teploty -1 až -5 °C. Nejvyšší denní teploty -1 až +3 °C. Mírný severozápadní vítr 2 až 6 m/s se bude měnit na severovýchodní.

Témata: Počasí Zima ČHMÚ