Bouřky či vydatný déšť mohou trápit Česko až do pondělí. Hrozí i záplavy

Bouřky, ilustrační fotografie.

Autor: ČTK

20. srpna 2022 11:55 | Aktualizováno: 20. srpna 2022 19:49

Meteorologové prodloužili výstrahu před bouřemi pro východní část Čech, Moravu a Slezsko. Platí do noci na neděli. Na východě země mohou být bouřky velmi silné s přívalovým deštěm a kroupami. Vydatně pršet tam má až do pondělí. Na Plzeňsku, Rokycansku a také v Praze a jejím okolí dnes odpoledne hrozí povodně. Výstraha v Plzeňském kraji je s extrémním stupněm nebezpečí.

Zároveň už nikde v ČR neplatí varování před požáry. ČTK to dnes sdělil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Varování před bouřkami platí od dnešních 14:00 do nedělních 02:00. Ve Zlínském kraji, Moravskoslezském kraji a částech krajů Jihomoravského a Olomouckého je výstraha s vysokým stupněm nebezpečí. V opakovaných bouřkách tam ojediněle může spadnout až 70 milimetrů srážek. "V důsledku bouřek očekáváme rychlé vzestupy hladin menších toků nebo i jejich krátkodobé rozvodnění a možnost zatopení podchodů, podjezdů nebo sklepů," uvedli meteorologové. Lze podle nich očekávat škody na majetku, výpadky v energetice a problémy v dopravě.

Pro část krajů Královéhradeckého, Pardubického, Jihomoravského, Olomouckého a Vysočiny platí výstraha s nízkým stupněm nebezpečí. Srážkové úhrny by tam ojediněle měly dosáhnout 30 milimetrů.

"V neděli a v pondělí dopoledne může na Moravě a ve Slezsku vydatně pršet. Během tohoto období může spadnout ojediněle kolem 50 mm srážek. Situaci budeme během neděle upřesňovat," dodal ČHMÚ.

Výstraha před povodněmi platí na Plzeňsku a Rokycansku do nedělního rána. Na říčce Klabavě v Hrádku na Rokycansku platí už třetí - tedy nejvyšší - stupeň povodňové aktivity, na Holoubkovském potoce je druhý. Meteorologové navíc v oblasti očekávají další srážky. Na dolním úseku bude hladina kvůli dotoku stoupat dále.

Voda může zaplavovat níže položené obydlené oblasti a komunikace. Některé silnice a mosty mohou být uzavřeny. Lidé by se neměli koupat nebo jezdit lodí v korytě toku a bezprostředním okolí. Měli by také omezit pohyb v podmáčených oblastech, kde hrozí pády stromů.

V Praze a Černošicích vyhlásili meteorologové takzvanou povodňovou pohotovost, což je výstraha s vysokým stupněm nebezpečí. Platí do půlnoci. Do dnešních 19:00 také v hlavním městě platila výstraha před extrémními srážkami. Na stanici Praha-Libuš spadlo za pět hodin přes 50 milimetrů srážek. Potok Botič je momentálně na druhém stupni, podle ČHMÚ ale může hladina vystoupat i na třetí stupeň. Nebezpečí se netýká jen Botiče, ale i dalších menších toků v okolí metropole.

Nově vyhlásili meteorologové výstrahu před extrémními srážkami také v části Královéhradeckého kraje. Platí do 21:30. V Orlických horách spadlo za dvě hodiny i přes 60 milimetrů srážek. Jejich pásmo bude postupovat k severu do oblasti Náchodska a Broumovska. Na Rychnovsku a v Dobrušce je do 23:00 vyhlášeno povodňové ohrožení. Meteorologové očekávají, že Bělá v Jedlové v Orlických horách překročí třetí stupeň povodňové aktivity. Vzestupy hladin budou pokračovat na středním a dolním toku Bělé.

Výstraha před silnými bouřkami platila od pátku také pro západní a střední části Čech. Nejvíce pršelo v okolí právě Plzně a v pásu táhnoucím se severojižním směrem přes Prahu a Středočeský kraj. Za 24 hodin tam spadlo 20 až 50 milimetrů vody, ve stanici Zbiroh Švabín dokonce téměř 85 milimetrů. Některé menší toky se rozvodnily až na druhý povodňový stupeň. Bouřky ale nezpůsobily větší škody, hasiči vyjížděli především k popadaným stromům a odčerpávali vodu.

Témata: Počasí Bouřky ČHMÚ