Počasí dnes: Silné bouřky udeřily v Praze a jejím okolí, ruzyňské letiště stálo

Ilustrační fotografie.

Autor: ČTK

23. července 2022 15:55 | Aktualizováno: 23. července 2022 17:04

Severovýchodně od Prahy postupuje velmi silná bouřka. Doprovázejí ji kroupy, zřejmě o velikosti až přes dva centimetry, nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krátkodobé intenzivní srážky. Bouřka bude postupovat k východu až severovýchodu. Vyplývá to z aktuální předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Výstraha před velmi silnými bouřkami s vysokým stupněm nebezpečí platí pro severovýchodní část Středočeského kraje do dnešních 16:00. V dalších částech Česka očekávají meteorologové silné bouřky s nízkým stupněm nebezpečím do dnešních 21:00.

"S větším předstihem opět není možné přesně lokalizovat místo se silnou bouřkou, která ještě nevznikla, a zároveň je odvážné nějakou část území ´natvrdo vynechat´. Každopádně nepočítáme s velkoplošným výskytem silných bouří, ale pouze s menším rozsahem nadlimitních jevů, které se vyskytnou v rámci rychle postupujících pásů srážek přes celou republiku k východu," uvedli meteorologové na facebooku.

Výstraha před bouřkami platí do večera pro všechny kraje. Přívalový déšť může ojediněle rozvodnit malé toky, zatopit podchody či podjezdy a nárazy větru lámat větve stromů, upozorňují meteorologové. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky. Při řízení vozidla v bouřce doporučují snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně.

I přes bouřky dál zůstává v platnosti upozornění ČHMÚ na nebezpečí vzniku a šíření požárů a na Moravě a ve Slezsku před vysokými teplotami. Meteorologové očekávají, že tam dnes teploty vystoupají na 31 až 34 stupňů Celsia.

V Praze spadl v bouřce strom, na letišti byl pozastavený provoz

Hasiči v Praze a ve středních Čechách vyjížděli dnes odpoledne kvůli bouřkám zatím k jednotkám případů. V Praze 5 v ulici U Perníkářky spadl strom, nikomu se nic nestalo, nevznikly ani škody na majetku. Zhruba na půl hodiny byl pozastaven kvůli bouřce provoz na pražském letišti. ČTK to řekli Daniel Fík z pražského hasičského sboru, mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková a mluvčí letiště Eva Krejčí.

"V ulici U Pernikářky zasahujeme u spadlého stromu na komunikaci. Za pomocí motorové pily rozřezáváme a budeme odklízet mimo vozovku," uvedli hasiči na twitteru.

Z fotografie je vidět, že strom spadl na silnici, kde naštěstí v tu dobu nebyla zaparkovaná žádná auta. Škody na majetku tak nevznikly, potvrdil Fík. Dodal, že vedle spadlého stromu vyjížděli pražští hasiči do zhruba 15:00 ke spadlým větvím v dalších dvou až třech případech.

Odbavení letů na pražském letišti bylo podle mluvčí Evy Krejčí kvůli bouřce pozastaveno krátce před 13:15 a trvalo zhruba půl hodiny. Zpoždění letadel, která měla odlétat z Prahy, tak podle ní nebylo nijak zásadní. Výrazněji se to dotklo pouze letu z Londýna do Prahy. Letadlo bylo odkloněno do Drážďan, kde čekalo na lepší počasí, poté zamířilo do Prahy, dodala.

Středočeští hasiči vyjížděli k několika spadlým stromům. "Zásahovou činnost to ale zatím nijak výrazně nezvýšilo," řekla ČTK po 16:00 mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková.

Bouřky budou podle Jany Hujslové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) ještě během odpoledne pokračovat především v jihovýchodní části středních Čech. "Bouřka, na kterou jsme vydali výstrahu, šla západně od Prahy po jejím severním okraji a dále směrem na Nymbursko," řekla.

Výstraha ČHMÚ před bouřkami platí ve všech krajích do dnešních 21:00.

Témata: Bouřky Počasí Hasiči