Počasí na měsíc: Chladnější úvod léta je minulostí, bude tepleji

Počasí, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

19. července 2022 6:00

Relativně chladnější úvod letních prázdnin je minulostí. V Česku se tento týden počítá s tropickými teplotami, o moc by se nemělo ochladit ani v následujících týdnech. Naznačuje to dlouhodobý výhled Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Meteorologové z ČHMÚ očekávají až do 14. srpna 2022 teplotně nadprůměrné období. "Po chladnější první polovině července přichází výraznější oteplení a nejtepleji bude pravděpodobně v prvním předpovědním týdnu (od 18.7)," uvedli na webu.

Následně očekávají pozvolný pokles průměrných týdenních teplot, navzdory tomu ale bude pokračovat poměrně teplé letní počasí. 

Z hlediska srážek budou následující čtyři týdny jako celek průměrné. Nejméně má pršet během právě probíhajícího týdne, nejvíce pak v týdnu příštím. 

"Nepředpokládají se větší výkyvy v celkovém týdenním úhrnu srážek, ale vzhledem k této roční době se dají v důsledku bouřek, zejména v první polovině předpovědního období, předpokládat větší regionální rozdíly v celkovém úhrnu srážek," dodali meteorologové. 

Témata: Počasí Léto ČHMÚ