Počasí se letos lyžařům vydařilo, zaplnili svahy

Lyžařská sezona 2014

Autor: ČTK

13. dubna 2022 6:00

Zimní sezona na českých horách trvala podle Asociace horských středisek (AHS) 106 dní, o tři méně než před pandemií koronaviru na přelomu let 2018 a 2019. Dobrá byla i návštěvnost, na svahy vyrazili hlavně čeští lyžaři, značná část zahraničních stále chyběla.

Tržby za zimu byly srovnatelné s příjmy s lepšími předchozími sezonami, díky tomu provozovatelé areálů plánují v dalším období investice kolem miliardy korun. AHS to uvedla v tiskové zprávě.

Předchozí sezona se podle asociace kvůli protiepidemickým opatřením prakticky neuskutečnila, v zimě o rok před tím skiareálům nepřálo počasí a kvůli koronaviru musely provozovatelé sezonu předčasně ukončit, trvala 85 dní.

Klimaticky byla uplynulá zima podle AHS méně příznivá, teplotně o dva stupně Celsia nad dlouhodobým průměrem. Provoz komplikovaly i deštivé a větrné dny. Střediska naopak chválila sněhovou nadílku na začátku února a chladný, ale slunečný březen. V některých střediscích jako například Špindlerově Mlýně lze stále lyžovat.

Přes protiepidemická opatření, která z počátku sezony nedovolovala využívat vleky a lanovky neočkovaným lidem, se počet návštěvníků podle prezidentky AHS Kateřiny Neumannové přiblížil průměrným sezonám. "To potvrzuje, že díky kvalitě služeb a dostupnosti středisek zájem o lyžování v Česku stále je," uvedla.

Na českých horách ale scházela velká část cizinců především z pohraničí. Od cesty je odrazovaly podmínky vstupu do ČR a nejistota ve vyhlašování opatření proti šíření nákazy. AHS upozornila, že i Češi se ale ohledně pobytů na horách rozhodovali více než dříve na poslední chvíli.

Témata: Počasí Lyžování