Počasí může být až do středy nebezpečné, varují meteorologové

Zimní počasí v Česku, mráz trápí chodce i řidiče

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

28. prosince 2021 6:00

Do středečního poledne hrozí postupně v celém Česku mrznoucí déšť a vznik ledovky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) proto vydal varování s nízkým stupněm nebezpečí. Ledovka může způsobit problémy v dopravě, upozorňují meteorologové.

Počasí v Česku začala v úterý ovlivňovat okluzní fronta, která se přesunuje ze západní do střední Evropy. Do úterního dopoledne hrozí tvorba ledovky při mrznoucím dešti zejména na západě a jihu Česka, a také v části středních Čech, včetně Prahy.

Od úterního odpoledne do středečních 12:00 bude ledovka hrozit ve většině České republiky kromě západu a jihozápadu Čech. V noci z úterý na středu bude největší riziko vzniku ledovky na Moravě a ve Slezsku.

Ledovka je průvodním jevem mrznoucího deště nebo mrholení. Vzniká v případech, kdy prší na prochlazenou zem, větve stromů, elektrická vedení a podobně. Vodní kapky se po dopadu rozlijí po povrchu, okamžitě mrznou a vytvářejí průhlednou vrstvu ledu s hladkým povrchem.

Ledovka ztěžuje pohyb vozidel i chodců. Starší nebo méně mobilní lidé by proto měli podle meteorologů omezit vycházení ven. Při delším a intenzivnějším mrznoucím dešti může být vrstva ledovky i několik centimetrů silná a svou váhou může lámat větve i stromy a trhat elektrická vedení.

Témata: Počasí sníh náledí