Letní počasí definitivně skončilo. O víkendu se na horách může objevit první sníh!

Podzimní den v areálu zámku Lednice

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

23. září 2020 6:00

V úterý začal v Česku astronomický podzim. Dny se budou dál zkracovat, až do 21. prosince, na kdy tento rok připadne zimní slunovrat. Letní počasí tak definitivně skončilo.

I když astronomické léto skončilo, teploty se ještě šplhaly až k 27 stupňům Celsia. Příjemné slunečné počasí ale brzy skončí.

Podle meteorologů zřejmě v pátek, kdy se citelně ochladí a začne pršet. Chladné a deštivé počasí má provázet i nadcházející prodloužený víkend. Letní čas bude platit až do 25. října.

O víkendu bude převážně zataženo s deštěm, místy trvalým a vydatným. Na Šumavě v polohách nad 1000 m hrozí srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty klesnou až na 4 °C. Nejvyšší denní vyrostou na 9 až 15 °C.

Roční doby se pravidelně střídají proto, že je zemská rotační osa k rovině oběžné dráhy nakloněna v úhlu 23,5 stupně. Severní polokoule se proto na dráze okolo Slunce opakovaně přiklání a odklání od své životodárné hvězdy. Jestliže je ke Slunci právě přikloněná severní polokoule, je na ní, a tedy i v Česku, léto, v opačném případě je zima.

Témata: Počasí Podzim