SNĚHOVÁ KALAMITA v říjnu? Meteoroložka o počasí na podzim!

Zima, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

26. září 2019 16:31 | Aktualizováno: 26. září 2019 23:04

V pondělí 23. září v 9 hodin a 49 minut odstartoval astronomický podzim. Slunce vstoupilo do znamení Vah a nastává podzimní rovnodennost. Meteoroložka Dagmar Honsová pro stars24.cz prozradila, co můžeme od toho letošního podzimu očekávat.

Začátek letošního podzimu přinese podle Honsové i přes převládající velkou oblačnost a občasné přeháňky, ještě relativně příjemné teploty, které se budou zastavovat až na 20 °C. Výraznější ochlazení podle ní zřejmě nepřinese ani první říjnová dekáda.

"To, jaký bude letošní podzim, naznačují sezonní předpovědi – ty se přiklání k tomu, že období od října do prosince bude ve střední Evropě teplotně spíše nadprůměrné a srážkově také mírně nadprůměrné nebo průměrné," uvedla Honsová.

Dodala, že ačkoliv máme podzimní počasí spojené s ranními mlhami nebo nízkou oblačností, zkracující se délkou slunečního svitu, poklesem teplot vzduchu, mohou se objevit i s prvními sněhové vločky.

"Nejdřívější datum sněžení v říjnu posledních letech jsme zaznamenali v roce 2012, to sněžilo 27. 10. i v Praze. Sněhová kalamita ochromila sever Česka uprostřed října v roce 2009. Také například v roce 1997 napadla souvislá sněhová pokrývka v Praze už 27. října, v roce 1994 dokonce už 7. října. 28. září 1995 sněžilo v Liberci. Naopak podzim může přinést ještě i letní teploty - například nedávno začátek října v letech 2001 nebo 2009," varuje meteoroložka.

Naopak nejpříjemnější začátek podzimu je ve znamení babího léta. "To přináší oblast vysokého tlaku vzduchu se středem nad východní, jihovýchodní nebo střední Evropou v kombinaci s teplým jižním, jihozápadním nebo jihovýchodním prouděním. V oblasti vysokého tlaku vzduchu převládají sestupné proudy, ve kterých se oblačnost rozpouští. Zatímco nejvyšší odpolední teploty často ještě vystupují přes 20 °C, noci už bývají studené a v jejich druhé polovině se často vytváří radiační mlhy," vysvětlila pro stars24.cz Honsová.

Dodala, že jde o mlhy, které vznikají ve druhé polovině noci z důvodu ochlazujícího se vzduchu těsně nad zemským povrchem. Období babího léta je podle meteoroložky odchylka od plynulého chodu počasí během roku a například v roce 1959 trvalo toto období neuvěřitelných 7 týdnů v kuse.

"Jsou také roky, kdy si z babího počasí neužijeme ani jeden den. Podle kalendáře ještě rozdělujeme období babího léta na jednotlivé dekády – tj. Mariánské, Ludmilsko-Matoušské, zřejmě nejznámější Svatováclavské, Tereziánské a na přelomu října a listopadu dokonce ještě Léto všech svatých. Jediným rozdílem mezi nimi je to, že se posupně snižují denní maxima a naopak přibývá nočních a ranních mlh," dodala Honsová.

Témata: Počasí Dagmar Honsová Podzim sníh