Počasí v závěru října překvapuje! Může být rekordní, tvrdí meteorologové

Počasí

Autor: Jan Hrabě

25. října 2024 10:29

Česko si o víkendu užije babí léto s poměrně vysokými teplotami. Vyplývá to z předpovědí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) i meteorologů z České televize. Vyloučit nelze ani to, že budou padat teplotní rekordy. 

V sobotu bude podle hydrometeorologického ústavu převážně zataženo nízkou oblačností, zejména na západě se mohou vyskytnout i mlhy. Jasno může být na horách. Maximální teploty dosáhnou 15 °C, při slunečním svitu až 17 °C. 

Neděle bude ještě teplejší. Tam, kde nebude nízká oblačnost, dosáhnou nejvyšší teploty až 21 stupňů. Meteorologové přitom očekávají, že zpočátku bude zataženo nízkou oblačností. V průběhu dne se má však vyjasňovat i v nižších polohách. 

Podle meteoroložky České televize Marie Odstrčilové bude v sobotu tepleji a slunečněji zejména na východě republiky. O den později pak může dojít i k zápisům do kronik. "Možná budou někde i překročeny teplotní rekordy," zmínila Odstrčilová.

Předpověď na sobotu:

Převážně zataženo nízkou oblačností, zejména na západě i mlhy. Ojediněle mrholení. Na horách místy, jinde jen ojediněle polojasno až jasno. Nejnižší noční teploty 12 až 8 °C, v Čechách 9 až 5 °C. Nejvyšší denní teploty 11 až 15 °C, při slunečním svitu kolem 17 °C. Slabý, během dne zejména na jižní Moravě a Českomoravské vrchovině mírný jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na neděli:

Zpočátku převážně zataženo nízkou oblačností nebo mlhy, ojediněle mrholení. Na horách a postupně místy i v nižších polohách skoro jasno, zejména na východě. Nejnižší noční teploty 13 až 9 °C, Čechách 10 až 6 °C. Nejvyšší denní teploty 17 až 21 °C, při nízké oblačnosti kolem 15 °C. Slabý, během dne místy mírný jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s se bude měnit na jihozápadní až západní.

Témata: Počasí Podzim ČHMÚ