Počasí v týdnu: Užijeme si léto na podzim, následovat má ochlazení

Podzimní příroda, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

2. října 2023 6:00

První říjnový pracovní týden přinese ve svém úvodu nebývale teplé podzimní počasí. V úterý budou nejvyšší teploty atakovat třicítku, pak se až o deset stupňů ochladí. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Podle meteorologů se do Česka obnoví příliv teplého vzduchu, jak se bude ze střední Evropy k jihovýchodu přesouvat tlaková výše. Zítra večer a během noci na středu přejde přes Česko studená fronta. Za ní se do střední Evropy rozšíří od západu tlaková výše, po jejímž severním okraji bude postupovat ve čtvrtek přes Německo a Polsko k východu další studená fronta, která částečně ovlivní počasí i u nás. 

Předpověď na pondělí (00-24):
Polojasno až jasno. Ráno a dopoledne ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Nejnižší noční teploty 11 až 7 °C, v údolích ojediněle až 5 °C. Nejvyšší denní teploty 23 až 27 °C, na severu a severovýchodě kolem 21 °C, v 1000 m na horách kolem 18 °C. Slabý jihozápadní až jižní vítr 1 až 4 m/s.

Předpověď na úterý (00-24):
Polojasno až jasno, na Moravě a ve Slezsku ráno a dopoledne místy, jinde ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Navečer od severozápadu přibývání oblačnosti a později místy přeháňky, ojediněle i bouřky. Nejnižší noční teploty 14 až 10 °C, v údolích až 7 °C. Nejvyšší denní teploty 22 až 27 °C, v Čechách ojediněle až 29 °C. Slabý, postupně mírný jihozápadní až jižní vítr 3 až 7 m/s se bude večer měnit na západní až severozápadní a přechodně zesílí na čerstvý 5 až 9 m/s v Čechách s nárazy kolem 15 m/s.

Předpověď na středu (00-24):
Oblačno až polojasno, na horách ojediněle přeháňky. Jen zpočátku v noci až zataženo a v jihovýchodní polovině území místy déšť. Nejnižší noční teploty 11 až 7 °C, na jihovýchodě kolem 12 °C. Nejvyšší denní teploty 15 až 19 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 2 až 6 m/s bude večer slábnout a měnit se na jihozápadní.

Předpověď na čtvrtek (00-24):
Oblačno až polojasno, na severu území ojediněle přeháňky. Nejnižší noční teploty 9 až 5 °C. Nejvyšší denní teploty 15 až 19 °C, na jihu Moravy až 21 °C. Mírný západní až jihozápadní vítr 2 až 5 m/s.

Předpověď na pátek (00-24):
Oblačno až polojasno, na severu a severovýchodě ojediněle přeháňky. Nejnižší noční teploty 8 až 4 °C. Nejvyšší denní teploty 15 až 19 °C. Mírný západní vítr 2 až 5 m/s.

Témata: Počasí Podzim ČHMÚ