Počasí v Česku ovlivní studená fronta z Německa! Dorazí s ní nefalšovaný podzim

Počasí

Autor: Jan Hrabě

24. září 2024 6:00

Tepleji než v pondělí odpoledne zřejmě v tomto týdnu nebude, uvedli meteorologové. V Německu už se totiž chystá studená fronta, jejímž vlivem se v Česku ochladí. O víkendu bude kolem 15 stupňů, zejména rána mohou být velmi chladná. 

Studená fronta měla začít už v pondělí večer ovlivňovat západ Čech a později během noci se v západní polovině Čech mohl objevit déšť. Srážkové pásmo bude přecházet pozvolna během rána a dopoledne přes Čechy. Na Moravě a ve Slezsku se první dešťové kapky objeví až dnes kolem poledne a odpoledne. 

"V silnějších přeháňkách se mohou objevit výjimečně odpoledne v Čechách i bleskové výboje. Co se týče srážkových úhrnů celé epizody, bude se jednat o slabší déšť, rozhodně nic extrémního," uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X.

V úterý se ochladí, odpolední teploty v Čechách budou přibližně o 5 až 7 °C nižší než v pondělí. Na Moravě a ve Slezsku se ještě ale mohou dostat i přes 20 °C. Středa bude převážně slunečná s odpoledními maximy většinou kolem 20 °C.

Čtvrtek bude opět deštivější, okraj tlakové níže nad západní Evropou navíc zesílí vítr. Zatímco ve čtvrtek bude pršet spíše v Čechách, v pátek se situace obrátí a déšť se objeví zejména na Moravě a ve Slezsku. Z pátku na sobotu přejde Česko další studená fronta, tentokrát výraznější. Na víkend se proto citelně ochladí. V sobotu bude ještě patrně více oblačnosti, v neděli by mělo být slunečno.

"Připravte se ale na velmi chladná rána s možností četných přízemních mrazíků a denních maxim většinou kolem 15 °C. Pokud plánujete víkendový výlet, neděle by měla být tím pravým dnem. Nezapomeňte se ale již podzimně obléct," dodali meteorologové. 

Témata: Počasí Podzim ČHMÚ