Počasí o víkendu: Vyšší teploty budou i tam, kde by je turisté nečekali

Počasí

Autor: Jan Hrabě

19. října 2024 6:00

Začíná víkend, který podle předpovědi přinese jeden zajímavý paradox. Na Šumavě dnes bude prakticky stejně teplo jako na místech, kde se očekávají vůbec nejvyšší teploty.

O víkendu bude zejména ve vyšších vrstvách atmosféry pokračovat příliv teplého vzduchu od jihu do Česka mezi tlakovou výší, jejíž střed se bude přesouvat z Ruska k jihu, a vyplňující se brázdou nízkého tlaku vzduchu nad západní Evropou.

Většinou bude polojasno, zítra může být až jasno. Teplejším z obou volných dnů bude sobota, kdy maxima dosáhnou až 18 stupňů. Očekává se také inverze, takže i na Šumavě naměříme až 16 stupňů. Taková bude i maximální nedělní teplota. 

Předpověď na sobotu:

Přes den převážně polojasno. Místy, postupně jen ojediněle zataženo nízkou oblačností, zejména v jihozápadní polovině Čech. Nejnižší noční teploty 10 až 6 °C, na severovýchodě ojediněle kolem 4 °C. Nejvyšší denní teploty 14 až 18 °C, na Českomoravské vrchovině a na západě Čech kolem 12 °C, v 1000 m na horách kolem 12 °C, na Šumavě kolem 16 °C. Mírný jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s, na Českomoravské vrchovině a na severu Čech čerstvý 5 až 9 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s. Na západě a severovýchodě vítr slabý proměnlivý do 4 m/s.

Předpověď na neděli:

Polojasno až jasno, v západní polovině Čech místy, jinde ojediněle nízká oblačnost nebo mlhy. Nejnižší noční teploty 7 až 3 °C, na severovýchodě místy až 1 °C. Nejvyšší denní teploty 12 až 16 °C. Mírný jihovýchodní až jižní vítr 3 až 7 m/s, zejména na Českomoravské vrchovině až čerstvý místy s nárazy kolem 15 m/s. Na západě, jihozápadě a přechodně i na východě vítr jen slabý proměnlivý do 4 m/s.

Témata: Počasí Podzim ČHMÚ