Počasí nemůže být odlišnější než minulý týden. Změna bude postupná

Podzimní příroda, ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí

9. září 2024 6:00

Nečekaně dlouhá vlna veder na začátku září je u konce. Dnes už lidé pocítí slibovanou změnu počasí. V průběhu tohoto týdne se však ochladí ještě výrazněji, maxima nemusí v pátek překonat ani 10 stupňů. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Přes Česko v pondělí přejde první studená fronta, za kterou se na naše území přechodně rozšíří nevýrazný výběžek vyššího tlaku vzduchu od jihozápadu. Ve středu postoupí do střední Evropy další studená fronta od severozápadu, bude se nad Českem vlnit a bude jen zvolna postupovat k východu. Za ní k nám bude proudit studený vzduch od severozápadu až severu.

Předpověď na pondělí:

Zataženo až oblačno, na většině území déšť nebo přeháňky. Během dne od západu ubývání srážek a k večeru částečně i oblačnosti. Nejnižší noční teploty 21 až 17 °C, na západě a jihozápadě kolem 15 °C. Nejvyšší denní teploty 19 až 23 °C, na západě kolem 18 °C, v 1000 m na horách kolem 14 °C. Během dne na většině území ochlazování. Mírný západní, na Moravě a ve Slezsku zpočátku čerstvý jihovýchodní až jižní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s (55 km/h), na horách i kolem 20 m/s (70 km/h). Vítr bude k večeru částečně slábnout.

Předpověď na úterý:

Proměnlivá oblačnost, místy přeháňky, zejména v Čechách. Později odpoledne a večer od západu ustávání srážek a přechodné ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty 15 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty 18 až 22 °C. Mírný západní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na středu:

Převážně polojasno, postupně od západu přibývání oblačnosti a odpoledne a večer v Čechách a na západě Moravy místy přeháňky nebo občasný déšť. Nejnižší noční teploty 12 až 8 °C. Nejvyšší denní teploty 20 až 25 °C, v severozápadní polovině Čech kolem 18 °C. Mírný jihozápadní až jižní vítr 3 až 7 m/s bude slábnout a v Čechách se změní na severozápadní.

Předpověď na čtvrtek:

Oblačno až zataženo, na většině území přeháňky nebo déšť, i vydatnější, ojediněle bouřky. Na východě zpočátku polojasno. Nejnižší noční teploty 13 až 9 °C, na západě až 7 °C. Nejvyšší denní teploty 10 až 15 °C, na východě kolem 20 °C. Slabý, postupně mírný severozápadní až severní vítr 3 až 7 m/s, na východě zpočátku vítr jižní.

Předpověď na pátek:

Převážně zataženo s deštěm, i vydatným. Nejnižší noční teploty 10 až 6 °C. Nejvyšší denní teploty 9 až 13 °C. Mírný, postupně místy čerstvý severozápadní až severní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Témata: Počasí Podzim ČHMÚ