Odbory varují vládu: Až milion stávkujících, podniky v pondělí zastaví výrobu

KOVO, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

22. listopadu 2023 17:24

Stovky firem mají v pondělí v plánu na hodinu zastavit výrobu, aby podpořily požadavky odborů směrem k vládě premiéra Petra Fialy (ODS). Podle odborářů se má zapojit až milion zaměstnanců. Další stovky tisíc lidí vyjdou do ulic napříč republikou, uvedl předseda OS KOVO Roman Ďurčo ve středu. 

Ďurčo informoval o středeční koordinační schůzce ke stávce se zástupci Průmyslové aliance a vedením Odborů KOVO MB z automobilky Škoda Auto. 

"Do protestů v průmyslových podnicích, které zastupujeme, se v pondělí zapojí pracovníci stovek podniků. Půjde téměř o milion lidí. Stovky tisíc pracovníků budou zároveň na manifestacích a demonstracích v podnicích i městech napříč republikou," uvedl odborový předák na facebooku

Podle Ďurča se každý den přidávají k protestu další odborové organizace. "Pevně věřím, že vláda tento důrazný signál pochopí a začne konečně vést skutečný sociální dialog," dodal.

Odbory připravují na pondělí 27. listopadu protestní akce po celé republice. Hlavní akcí bude demonstrace Za lepší budoucnost ČR v Praze. Demonstranti se před akcí sejdou ve 12 hodin na náměstí Jana Palacha. O třicet minut později vyrazí pochod na Malostranské náměstí, kde začnou od 13 hodin vystoupení zástupců odborářů. Zazní i společné prohlášení, vyplývá z programu na webu ČMKOS.

Odboráři počítají s účastí několika tisíc osob, vyplývá z magistrátního seznamu nahlášených shromáždění. Českomoravské konfederaci odborových svazů se nelíbí konsolidační balíček, kritizuje také nezvyšování platů ve veřejné sféře či návrhy důchodových změn. 

Demonstrace v blízkosti Poslanecké sněmovny se zúčastní také svaz KOVO a Asociace samostatných odborů (ASO). Celodenní stávku aktuálně připravují také školské odbory, chtějí dosáhnout růstu výdělků a investic do školství. 

Témata: stávka Demonstrace Odbory Vláda ČR