Odboráři vyrazí za 14 dní do ulic. Budou protestovat u Sněmovny

Josef Středula

Autor: Jan Hrabě

13. listopadu 2023 14:25

Odbory chystají na pondělí 27. listopadu protestní akce po celé republice. Hlavní akcí bude demonstrace Za lepší budoucnost ČR na Malostranském náměstí v Praze, uvedla Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS). 

Demonstranti se před pražskou akcí sejdou ve 12 hodin na náměstí Jana Palacha. O třicet minut později vyrazí pochod na Malostranské náměstí, kde začnou od 13 hodin vystoupení zástupců odborářů. Zazní i společné prohlášení, vyplývá z programu na webu ČMKOS.

Odboráři počítají s účastí několika tisíc osob, vyplývá z magistrátního seznamu nahlášených shromáždění. Českomoravské konfederaci odborových svazů se nelíbí konsolidační balíček, kritizuje také nezvyšování platů ve veřejné sféře či návrhy důchodových změn. 

Demonstrace v blízkosti Poslanecké sněmovny se zúčastní také svaz KOVO a Asociace samostatných odborů (ASO). Zástupci všech svazů se mají v úterý sejít kvůli koordinaci akce. Celodenní stávku aktuálně připravují také školské odbory, chtějí dosáhnout růstu výdělků a investic do školství. 

Českomoravská konfederace odborových svazů je největší odborovou centrálou v České republice. Jako jeden ze sociálních partnerů se aktivně účastní tripartitních jednání s vládou a zaměstnavateli v rámci Rady hospodářské a sociální dohody ČR.

Témata: Odbory Josef Středula Demonstrace Vláda ČR