Obraz zkázy. Policie zveřejnila fotografie zaplavené Ostravy

Zaplavená Ostrava 4

Autor: Libor Frýdl

16. září 2024 17:45

Moravsko-slezští policisté evidují první pokusy o rabování v oblastech zasažených povodněmi, což označil hejtman Josef Bělica za hyenismus. Uvedla to stanice ČT24. Mezi regiony nejvíce zasažené záplavami patří právě Moravskoslezský kraj, přičemž se situace zhoršila i v Ostravě, kde došlo k protržení hráze.

"Hejtmanství bylo informováno krajskou policií o prvních případech pokusů o rabování. Tento akt důrazně odsuzuji, protože jde o využívání tragédie lidí, kteří museli opustit své domovy či firmy kvůli velké vodě. Toto jednání je naprosto nepřijatelné," řekl Bělica podle serveru iDNES.cz. Policie nyní dohlíží na opuštěné objekty a hejtman zdůraznil, že pachatelé budou čelit nejtvrdším možným postihům.

Zvlášť napjatá situace panuje v Ostravě, kde probíhá evakuace několika městských částí. Hejtman Bělica uvedl, že voda začala během noci nečekaně stoupat, což vedlo k dalšímu zkoumání situace. Průzkum z vrtulníku odhalil dva defekty v hrázi na soutoku řek Opava a Odra, kde přes ně proudí 100 kubíků vody za sekundu. V důsledku toho byla preventivně uzavřena tepelná elektrárna v Třebovicích, což znamená, že část Ostravy je nyní bez tepla i teplé vody. Záplavy také zasáhly stanici Ostrava-Svinov.

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) v pondělí oznámilo, že do tří týdnů po ukončení stavu nebezpečí předloží strategii obnovy území zasažených povodněmi. MMR už připravilo stovky milionů korun v rámci programu Živel na obnovu majetku samospráv a usiluje o další navýšení financí. Podpora může být využita k opravám poškozené infrastruktury, jako jsou silnice, mosty či školy, a ministerstvo chce o možnostech financování jednat s Evropskou unií.

Současně se v České republice diskutuje o krajských a senátních volbách, které by se měly konat tento pátek a sobotu. Primátor Opavy Tomáš Navrátil, jehož město bylo silně zasaženo povodněmi, plánuje požádat vládu o odložení voleb. Navrátil uvedl, že organizace voleb je nyní velmi náročná, protože některé volební místnosti nebudou dostupné a distribuce volebních lístků je prakticky nemožná. O této záležitosti bude v pondělí jednat vláda na mimořádném zasedání.

Opavský fotbalový stadion byl víkendovou povodní silně poškozen. Záplavy zasáhly hrací plochu i zázemí stadionu, což vedlo k odložení pátečního utkání mezi SFC Opava a 1. SK Prostějov. Voda dosáhla až třetí řady na tribuně a poškodila šatny a okolní infrastrukturu. Ligová fotbalová asociace (LFA) uvedla, že zápas bude přeložen na neurčito kvůli vážným škodám způsobeným záplavami.

Nepříznivé počasí také způsobilo, že se o víkendu neodehrály zápasy první a druhé fotbalové ligy. Utkání mezi Olomoucí a Mladou Boleslaví a zápas Slavie byly odloženy kvůli účasti týmů v předkolech evropských pohárů. Zápasy se odehrají v úterý. 

Témata: povodně září 2024 Moravskoslezský kraj Ostrava