O vyslovení nedůvěry vládě stále není rozhodnuto. Schůze pokračuje i dnes

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

18. října 2023 9:50

Poslanecká sněmovna ve středu v 9 hodin obnovila přerušenou schůzi, v jejímž závěru se bude z podnětu nejsilnějšího opozičního hnutí ANO hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě premiéra Petra Fialy (ODS). 

Úvodní den jednala Sněmovna až do 2:00, což si předtím odhlasovala podle dohody širšího vedení komory. V úterý mluvili především řečníci s přednostním právem, ať už šlo o členy vlády nebo předsedy opozičních hnutí Andreje Babiše (ANO) a Tomia Okamuru (SPD). 

"Opětovný pokus o vyslovení nedůvěry nás všechny stojí čas a energii, kterou bychom mohli využít lépe. Například hlasováním o zákonech, které na to kvůli pravidelným obstrukcím čekají celé měsíce," uvedl premiér Fiala na sociální síti X. Ve svém vystoupení podle svých slov zmínil  sedm desítek úspěchů vlády. 

"Fialova vláda podvedla a zradila všechny občany a ničí jejich život. Tato vládní přehlídka arogance je důvod, proč jsme vyvolali hlasování o nedůvěře," napsal Babiš na facebooku.

První poslanec se v rámci řádné diskuze dostal ke slovu včera v půl jedenácté večer, tedy po více než 12 hodinách od zahájení jednání. Diskuze zatím probíhala 16 hodin a dnes bude pokračovat, přihlášeno je totiž stále ještě 55 poslanců. 

Hnutí ANO iniciovalo hlasování o nedůvěře kvůli vicepremiérovi a ministrovi vnitra Vítu Rakušanovi (STAN) a takzvané kauze šifrovaného telefonu. Předchozí výzvy k rezignaci či jeho odvolání z kabinetu nebyly vyslyšeny.

Vláda Petra Fialy byla jmenována v prosinci 2021, má za sebou necelé dva roky fungování. Dosud v ní došlo k pěti personálním změnám na postech ministrů školství, zemědělství, životního prostředí a pro evropské záležitosti. 

Témata: Poslanecká sněmovna Vláda ČR Petr Fiala (ODS) Andrej Babiš