Nadprůměrné počasí zatím drží i v listopadu. Kdy se to změní?

Ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

9. listopadu 2023 6:00

Meteorologové konstatovali, že letošní říjen byl v Česku teplotně nadnormální. Nadprůměrně teplo je zatím i v listopadu, přičemž Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) nečeká do konce tohoto týdne velké změny. 

V říjnu činila průměrná měsíční teplota vzduchu 11,1 °C a byla o téměř tři stupně vyšší než normál mezi lety 1991 až 2020. Šlo o třetí nejteplejší říjen v období od roku 1961, uvedl ČHMÚ na sociální síti X. 

Meteorologové sdělili, že i na listopad jsou teploty stále nad průměrem. Může za to teplejší a vlhčí proudění od oceánu, které v Česku trvá s občasnými výjimkami minimálně dva měsíce. "Do konce týdne nečekáme velké změny, počasí přinese proměnlivou oblačnost, místy se srážkami, četnějšími na horách, kde budou padat i sněhové vločky," dodali.

Předpověď na čtvrtek (00-24):

Skoro jasno až polojasno, ráno a dopoledne ojediněle, na Moravě místy mlhy nebo nízká oblačnost. Během dne od západu přibývání oblačnosti, večer na severozápadě místy slabý déšť. Nejnižší noční teploty +4 až 0 °C, při uklidnění větru až -2 °C. Nejvyšší denní teploty 9 až 14 °C, při déletrvající nízké oblačnosti kolem 7 °C, v 1000 m na horách kolem 4 °C, na Šumavě až 7 °C. Mírný vítr jižních směrů 3 až 7 m/s. Ráno a přes den místy i v Čechách vítr slabý do 4 m/s.

Předpověď na pátek (00-24):

Zataženo až oblačno, večer od západu místy i polojasno. Zpočátku ojediněle mlhy. Místy, na Moravě a ve Slezsku během dne na většině území občasný déšť nebo přeháňky. Od západu v polohách nad 1000 m postupně srážky sněhové. Nejnižší noční teploty 7 až 3 °C, při slabším větru až 1 °C. Nejvyšší denní teploty 7 až 11 °C. Slabý, místy přechodně mírný jihozápadní až jižní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na sobotu (00-24):

Oblačno až zataženo, zpočátku místy i polojasno. Místy, během dne od západu na většině území občasný déšť nebo přeháňky. Nad 700 m srážky postupně smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C, při zmenšené oblačnosti až -1 °C. Nejvyšší denní teploty 4 až 9 °C. Slabý jihozápadní až jižní, postupně většinou mírný západní vítr 3 až 7 m/s.

Předpověď na neděli (00-24):

Oblačno až zataženo, místy přechodně i polojasno. Zpočátku místy občasný déšť nebo přeháňky, nad 600 m srážky smíšené nebo sněhové, během dne od jihozápadu ubývání srážek. Nejnižší noční teploty +4 až 0 °C, při zmenšené oblačnosti až -2 °C. Nejvyšší denní teploty 4 až 8 °C. Mírný západní vítr 2 až 6 m/s bude během dne slábnout.

Témata: Počasí Podzim ČHMÚ