Na demonstraci v Praze dnes přišly tisíce lidí. Proti vládě se bouří i Michal Hašek

Michal Hašek

Autor: Jan Hrabě

23. března 2024 16:41

Tisíce lidí se v sobotu odpoledne sešly na protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze, za kterou stojí mimoparlamentní strana PRO v čele se svým předsedou Jindřichem Rajchlem. Ten pozval k mikrofonu například dva někdejší výrazné sociálnědemokratické politiky.

Organizátoři sice na sociální síti avizovali, že je očekáváno až sto tisíc lidí, avšak protestující zatím zaplnili pouze horní čtvrtinu náměstí. Během akce mají vystoupit předseda strany PRO Jindřich Rajchl, nezařazená senátorka Jana Zwyrtek Hamplová nebo poslanec Jaroslav Foldyna.

Ke slovu se má dostat také bývalý jihomoravský hejtman a někdejší Foldynův spolustraník z ČSSD Michal Hašek, který se ve straně PRO snaží restartovat politickou kariéru. Konkrétně se stal předsedou jihomoravské krajské organizace, uvedl web idnes.cz před několika týdny. 

Sobotní protest má slogan "Pojďme dát Fialově vládě výpověď". Pořadatelé chtějí podle svých slov na devastační kroky současné vládní garnitury vůči občanům, kterými byla ohrožena prosperita, bezpečnost a suverenita či vztahy se Slovenskem.

"Cílem akce je rovněž kategorické odmítnutí vtahování České republiky do války na Ukrajině a apel na mírové řešení tohoto vojenského konfliktu. Vláda dle pořadatelů a příznivců ignoruje potřeby občanů i celých generací, ignoruje varování energetických odborníků, omezuje v demokracii svobodu slova a vytváří kontinuální bezpečnostní rizika pro Českou republiku," uvedla mimoparlamentní strana PRO na facebooku. 

Témata: Demonstrace Michal Hašek Praha Vláda ČR