Minimální mzda po roce 2023: Ministerstvo rozhodlo, jak moc od ledna vzroste

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Autor: Jan Hrabě

6. prosince 2023 10:33

Minimální mzda od ledna 2024 vzroste o 1600 korun na 18 900 korun, vyplývá z vládního nařízení vypracovaného ministerstvem práce a sociálních věcí. Podle předlohy poroste také několik úrovní zaručené mzdy v 1., 2., 3. a 8. skupině prací. Polepšit by si mělo asi půldruhého milionu zaměstnanců. Vláda bude návrh definitivně schvalovat příští týden. 

Ministerstvo přišlo s návrhem na nominálně nejvyšší navýšení minimální mzdy v historii, zdůraznil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). "Od ledna se tak výrazně zlepší příjmová situace řady důležitých profesí, které jsou odměňovány v nejnižších stupních zaručených mezd. Jde například o kuchařky a kuchaře, uklízečky a uklízeče, pracovníky v sociálních službách, ale i další personál," uvedl. 

Podle lidoveckého lídra je vládní návrh kompromisem ve chvíli, kdy nedošlo ke shodě mezi zástupci odborů a zaměstnavatelů. "Odráží dnešní ekonomickou realitu. Musíme pamatovat na to, aby firmy dokázaly zaplatit své zaměstnance a nezačaly kvůli dalším nákladům propouštět," vysvětlil.

Zaručená mzda se v první, druhé a třetí skupině prací zvýší o 1600 korun, v osmé pak dokonce o dvojnásobek, tedy o 3200 korun. "Zvýšení minimální mzdy by se mělo pozitivně projevit ve vyšších příjmech systémů sociálního a zdravotního pojištění. Předpokládaný nárůst těchto příjmů by mohl činit asi 2,65 miliardy korun za rok," dodal Jurečka.

Minimální mzda v současnosti činí 17 300 korun. Naposledy se zvyšovala z rozhodnutí současné vlády v lednu o 1100 korun za měsíc, respektive o 7,40 Kč za hodinu. Hodinová sazba tak stoupla na 103,80 Kč. 

Tripartita se už na konci září neshodla na růstu minimální mzdy pro rok 2024. Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhovalo zvýšení o 1600 korun na 18 900 korun, nebo o 2100 korun na 19 400 korun. Zaměstnavatelé byli ochotni přidat maximálně tisícovku. Odbory naopak požadovaly navýšení o 2200 korun na 19 500 korun. 

Ministerstvo v dnešní tiskové zprávě připomnělo, že cílem je do pěti let dosáhnout poměru minimální k průměrné mzdě ve výši 45 %. Aktuálně navrženým zvýšením má být dosaženo poměru ve výši 41,1 %. Na stole je zároveň návrh novely zákoníku práce, která zavádí valorizační mechanismus minimální mzdy pro další období s jasnými a předvídatelnými pravidly pro její výpočet i aktualizaci. 

Témata: Minimální mzda Ministerstvo práce a soc. věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) Vláda ČR