Minimální mzda po roce 2023: Jednala tripartita, shoda zatím není

CZK

Autor: Jan Hrabě

26. září 2023 12:52

Tripartita na pondělním jednání nedospěla ke shodě ohledně navýšení minimální mzdy pro příští rok, informoval Úřad vlády. Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů řešili také návrh státního rozpočtu či zákon o vstupu a pobytu cizinců.

Minimální mzda má aktuálně základní měsíční sazbu 17 300 korun, uvádí ministerstvo práce a sociálních věcí na webu. Zvyšovala se naposledy s účinností od 1. ledna o 1100 Kč za měsíc, respektive o 7,40 Kč za hodinu.

V uplynulých dnech proběhla médii informace, že ministerstvo práce a sociálních věcí chce příští rok zvýšit minimální mzdu o 1600 až 2100 korun. Úřad podle serveru lidovky.cz v navrhovaném přidání vychází z variant chystaného vzorce pro pravidelnou valorizaci minimální mzdy a z evropské směrnice o přiměřeném výdělku.

Tripartita v pondělí projednala také návrh státního rozpočtu na rok 2024, který počítá se schodkem ve výši 252 miliard Kč. Meziročně má dojít k poklesu deficitu o 43 miliard Kč, avšak za zachování rekordních investic do dopravní infrastruktury nebo do vzdělávání, vědy a výzkumu. Součástí rozpočtu jsou také finanční vztahy státního rozpočtu k rozpočtům krajů, obcí a hlavního města Prahy, rozpočet počítá i se zvýšením výdajů na obranu na 2 % HDP.

Plenární schůze tripartity se zaměřila i na návrh zákona o vstupu a pobytu cizinců. Jeho smyslem není podstatně měnit podobu a principy českého imigračního systému, ale zvýšit jeho efektivitu. Návrh sleduje čtyři hlavní cíle, a to zrychlení a zjednodušení pobytového řízení, zpřehlednění právní úpravy, zajištění evidence všech cizinců a zavedení role garanta pobytu cizinců ze třetích zemí.

Tripartita rovněž měla na programu opatření na podporu středního odborného školství a oborů s technickým či řemeslným zaměřením. Ze strategie předložené Svazem podnikatelů ve stavebnictví vyplývá, že počty absolventů zmíněných oborů jsou nedostatečné, což může ohrozit český průmyslu. Na základě Strategie, výchozího stanoviska MŠMT a výsledků jednání bylo identifikováno deset průřezových témat, ke kterým byla navržena společná opatření. Mezi těmito průřezovými tématy jsou například vytvoření páteřních škol a optimalizace sítě škol, propagace stavebních řemesel či inovace oborové soustavy.

Témata: Minimální mzda Vláda ČR Mzdy