Miloš Zeman se ve Sněmovně opřel do Fialovy vlády. Premiéra přirovnal k sexuologovi

Miloš Zeman

Autor: Jan Hrabě

24. ledna 2024 15:27

Exprezident Miloš Zeman ve středu absolvoval jedno z mála veřejných vystoupení od loňského konce ve funkci hlavy státu. Konkrétně promluvil na sněmovní konferenci, kterou pořádali poslanci opozičního hnutí SPD. Ústředním tématem Zemanovy řeči byla kritika vlády premiéra Petra Fialy (ODS). 

Zeman na semináři označil za nemoc dnešního Česka nekompetenci vlády, která podle jeho slov není ani pravicová, ani levicová, ani liberální, anebo konzervativní. "Je odborně nekompetentní, je vládou amatérů," řekl podle webu novinky.cz s tím, že údajná nekompetence se šíří do řady oblastí. 

Bývalý politik jmenovitě kritizoval členy kabinetu, nešetřil ani premiéra Fialu. "Mezi politologií a politikou je zhruba takový vztah jako mezi sexuologií a reálným sexem. Od sexuologa nemůžeme očekávat, že se stane Casanovou. Od politologa nemůžeme očekávat, že se stane dobrým politikem," vyjádřil se. 

Čtěte také

Opovržlivě mluvil také o představitelkách TOP 09 Markétě Pekarové Adamové a Heleně Langšádlové či o lidoveckém politikovi Marku Výborném.

"Protože se říká, že ryba smrdí od hlavy, tak v případě, že ministryně pro tento resort je kvalifikovaná asi tak stejně jako teolog pro ministra zemědělství, nemůžeme předpokládat, že její podřízení budou podávat zářivé výkony," prohlásil na adresu Langšádlové, která ve vládě zodpovídá za vědu, výzkum a inovace.  

Za lék proti "nemoci" označil volby. "Vzpomenu na své vystoupení na Letenské pláni v listopadu 1989. Skončil jsem ho slovy 'chceme svobodné volby', dovolte, abych tuto výzvu opakoval i dnes," uzavřel Zeman své vystoupení.

Během vystoupení komentoval také obstrukční projev předsedy pořádajícího hnutí SPD Tomia Okamury, který minulý týden na sněmovním jednání ke korespondenční volbě mluvil skoro 11 hodin. "Délkou vystoupení nehodlám v žádném případě panu předsedovi konkurovat," nechal se slyšet. 

Zeman je v politickém důchodu od loňského března, kdy byl inaugurován jeho nástupce Petr Pavel, který loni v lednu v druhém kole prezidentské volby porazil expremiéra Andreje Babiše (ANO). 

Témata: Miloš Zeman Petr Fiala (ODS) Poslanecká sněmovna Vláda ČR