Šojdr dostal za podvody v realitách a praní špinavých peněz šest let vězení

Soudy, ilustrační fotografie

Autor: ČTK

7. února 2023 20:34

Za podvody v realitách a praní špinavých peněz uložil dnes zlínský krajský soud Janu Šojdrovi společný souhrnný trest šesti let vězení. Čtyřiatřicetiletému muži, který uvedl, že se cítí částečně vinen, hrozilo až osm let, v minulosti byl několikrát soudně trestaný.

V kauze souhlasil s právní kvalifikací, rozporoval však výši způsobené škody, která podle soudu dosáhla téměř 9,3 milionu korun. V závěrečné řeči svého počínání Šojdr litoval.

Soud dnes Šojdrovi též zakázal na pět let zprostředkovávat spotřebitelské úvěry, navíc musí zaplatit peněžitý trest milion korun a uhradit škodu poškozeným. Dvěma ženám, které podle obžaloby Šojdrovi při trestné činnosti pomáhaly, uložil dnes soudní senát s předsedkyní Ivetou Šperlichovou podmínky. Obě před soudem odmítly vypovídat. Rozsudek není pravomocný. Obžalovaní dnes k soudu nepřišli, obžaloba si ponechala lhůtu pro případné podání odvolání.

"S ohledem na osobu pana obžalovaného, který má sklony k páchání majetkové trestné činnosti, zejména podvodného charakteru, má soud za to, že jiný než nepodmíněný trest odnětí svobody nepřichází v úvahu. Předchozí podmíněné tresty se vždy u něj minuly účinkem," uvedla Šperlichová. Uložený trest považuje za odpovídající, Šojdrovo počínání označila za hanebné.

Podle rozsudku Šojdr v letech 2011 a 2012 v Kroměříži a jinde v 11 případech využil nepříznivé finanční situace několika lidí, získal si jejich důvěru a nabídl jim zprostředkování a zajištění uhrazení dluhů. Podmínil to uzavřením kupních smluv na jejich nemovitosti. Takto podle soudu jednal s cílem získat nemovitosti do své dispozice za pouhou část jejich ceny a současně získat část kupní ceny, která měla být vyplacena prodávajícím z hypotečních úvěrů.

Muž podle rozsudku domluvil lidem kupce, kteří o pořízení jejich nemovitostí ve skutečnosti neměli zájem, ale dostali za něj finanční odměnu. Hypoteční úvěry podle soudu zprostředkoval právě Šojdr, splácely se z nájemného, které hradili původní majitelé domů, kteří v nich zůstávali i po prodeji bydlet. Současně však podle rozsudku tvrdil poškozeným, že nemovitosti si budou moci následně převést na sebe zdarma zpět, což se nestalo. Navíc jim podle soudu sliboval, že kromě úhrady jejich splatných dluhů, které měli v exekuci, budou mít vyplacenu část kupní ceny v hotovosti, což se ale rovněž nestalo. "Pan obžalovaný jednal promyšleně, plánovitě. Vybíral si poškozené, kteří se nacházeli v tíživé osobní i zdravotní situaci," řekla Šperlichová.

Při hlavním líčení Šojdr potvrdil, že část kupní ceny nemovitostí si ponechal pro sebe, eventuálně pro další lidi jako provizi z takto uskutečněných obchodů. Popřel však, že by si poškozené vytipovával, tvrdil, že s jejich případy za ním vždy přišel zprostředkovatel. Odmítl, že by chtěl nemovitosti, kterých se jednotlivé případy týkaly, získat pro sebe. "Mým cílem bylo vydělat provize na transakci," řekl Šojdr.

Podle soudu Šojdr navíc s úmyslem zatajit některé nelegálně získané prostředky převáděl peníze přes různé účty, případně za ně kupoval nemovitosti. Obžalovaný proto byl i z legalizace výnosů trestné činnosti, tedy takzvaného praní špinavých peněz.

Soud se ve svém výroku o vině a trestu v případě Šojdra z podstatné části ztotožnil s návrhem státní zástupkyně Pavlíny Nesvadbové. Obhájce Petr Šimek pro svého klienta žádal podmíněný a peněžitý trest, případně povinnost uhradit škodu. Poukázal na značný časový odstup od trestné činnosti a částečné doznání Šojdra, který podle něj nahradil více než dvě třetiny způsobené škody.

Témata: krimi soudy