Vražda v Bašce: Soud poslal obviněného do vazby

Kostel v Bašce

Autor: ČTK, stars24.cz

3. prosince 2022 19:49

Dvacetiletý muž, kterého policie v pátek obvinila z vraždy osmnáctiletého mladíka v kostele v Bašce na Frýdecko-Místecku, bude stíhán vazebně. Rozhodl o tom dnes Okresní soud ve Frýdku-Místku. ČTK to řekla policejní mluvčí Pavla Jiroušková.

Policie se k důvodům vazby konkrétně nevyjádřila. Obecně ale lze vzít obviněného do vazby v případě, kdy hrozí, že uprchne nebo se bude skrývat, aby se tak vyhnul trestnímu stíhání, ale také v případě rizika, že bude ovlivňovat svědky nebo hrozí, že by trestnou činnost mohl opakovat.

Podezřelého muže policisté zadrželi ve čtvrtek večer a o den později ho vrchní komisař obvinil ze zvlášť závažného zločinu vraždy. Podle policie obviněný ve středu přišel do kostela v době, kdy mladík prováděl údržbu varhan. Obviněný ho napadl, podle policie to bylo z osobních důvodů a po předchozím uvážení. "Způsobil mu zranění, kterým poškozený mladík na místě podlehl," řekla už dříve Jiroušková.

Případem se policisté zabývají od čtvrtka, kdy bylo v kostele nalezeno tělo zavražděného muže. Biskup ostravsko-opavského biskupství Martin David už dříve uvedl, že mladík byl dobrovolným varhaníkem v kostele, kde zahynul. Kvůli tomu, že se násilný čin stal v kostele, je potřeba v chrámu provést kající obřad. Uskuteční se v neděli při dopolední bohoslužbě.

Biskup David uvedl, že zprávu o násilné smrti mladého muže v kostele v Bašce přijal s velkou bolestí. "Modlím se za něho a v modlitbě svěřuji Bohu také velkou bolest jeho nejbližších, především rodičů," doplnil.

Podle serveru Novinky.cz ubodaného mladíka našli právě rodiče. Podle obyvatel Bašky měl klíče od kostela, protože tam chodil hrát na varhany. Dlouho se nevracel, proto jej rodiče začali hledat. V kostele ležel u varhan údajně celou noc a následující den.

Témata: Vražda v Bašce Moravskoslezský kraj krimi