Konec produktů s HHC? Vláda navrhla zákaz a zařazení mezi návykové látky

Vláda Petra Fialy

Autor: Jan Hrabě

7. února 2024 21:38

Vláda ve středu podpořila společný návrh ministerstev zemědělství a zdravotnictví ohledně zařazení HHC na seznam návykových látek. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) chce HHC zakázat kvůli stále častějším případům intoxikace z cukrovinek. Zákaz by měl platit alespoň do doby, než začne platit novela zákona o návykových látkách. Návrh ministerstev navíc přináší i regulaci takových látek. 

"Dokončení novely zákona o návykových látkách se protahuje a dochází ke konzumaci HHC, mimo jiné i dětmi. I kvůli tomu doporučilo Ministerstvo zemědělství zařazení HHC na seznam návykových látek," uvedl Výborný.

"Chci docílit toho, aby psychoaktivní látky nebyly snadno k dostání v e-shopech, ani v automatech, které se často nacházejí v blízkosti škol. Není v pořádku, že si děti ze ZŠ chodí kupovat cukrovinky s HHC," popsal ministr.
 
Představil také návrh řešení, jak prodej produktů s obsahem HHC regulovat. "Prodej musí být regulován tak, abychom ho i my jako Ministerstvo zemědělství v součinnosti se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí byli schopni efektivněji kontrolovat. Díky tomu, že jsme se na jednání vlády dohodli na zařazení HHC na seznam návykových látek, může SZPI kontrolovat její prodej, a zabránit tak tomu, aby se produkty dostávaly do rukou nezletilým, tedy mládeži a dětem," vysvětlil ministr Výborný. 

Novelu zákona o návykových látkách dlouhodobě podporuje KDU-ČSL. Poslanec Tom Philipp je jedním z předkladatelů tohoto návrhu. "Novela zákona se musí projednat v Poslanecké sněmovně. Aktuálně leží na zdravotnickém výboru a je naší povinností jí co nejdříve projednat. Novela má například zavést dvě nové kategorie látek, mezi kterými jsou i látky psychomodulační. Musíme chránit zdraví všech," řekl k novele zákona Tom Philipp.

Po dokončení zákona o návykových látkách, který by měla zavést jasná pravidla pro zacházení s HHC, je ministr připraven tuto látku ze seznamu návykových látek stáhnout. "Rád bych, abychom legislativní proces v oblasti psychomodulačních látek co nejdříve dokončili. Novela leží ve Sněmovně, může být schválena velmi rychle," dodal ministr.

Témata: Vláda ČR Marek Výborný (KDU-ČSL) Vlastimil Válek (TOP 09)