"Kdyby byla z Ruska..." Miss Japonsko se stala Ukrajinka, zvedla se vlna nevole

Carolina Shiino

Autor: Pavel Krejčí

25. ledna 2024 11:16

Japonsko v pátek korunovalo novou královnu krásy. Miss se stala šestadvacetiletá modelka Carolina Shiino, která se přitom narodila na Ukrajině. Do asijské země se přestěhovala jako pětiletá a vyrůstala v Nagoji. Část jejích spoluobčanů má ale s výsledkem problém. Spekulují i o tom, zdali nešlo o politické rozhodnutí. 

Shiino je první naturalizovanou Japonskou, která v soutěži zvítězila. Pro některé její krajany jde o závan nových časů, jiným se odlišný vzhled vítězky nepozdává. "Byly tu rasové bariéry. Není jednoduché mě přijmout jako Japonku," řekla nová miss v slzách po vyhlášení výsledků podle BBC, která na její triumf upozornila.

Už v roce 2015 se japonskou miss stala exoticky vypadající míšenka Ariana Miyamoto, která má japonskou matku a afroamerického otce. Již tehdy lidé vznášeli otázky, zdali takové účastnice mají být připuštěny do soutěže. Není proto divu, že vlna nevole se zvedla i tentokrát. 

Média upozornila na komentáře na sociálních sítích, jejichž autoři například nechápou, co je na nové vítězce "japonského". Původ Caroliny je obecně častým protiargumentem. "Kdyby byla napůl Japonka, nemám s tím problém. Je však etnicky Japonka z nula procent, ani se tady nenarodila," píše se v jednom z komentářů. 

Mnozí diskutující spekulují o tom, že jde o politické rozhodnutí. "Kdyby se narodila v Rusku, nikdy by nevyhrála. Neměla by šanci. Jak smutný den pro Japonsko," podělil se jeden z nich o svůj pohled na věc.

Shiino vnímá svůj triumf jako definitivní razítko na to, že ji lidé přijali jako Japonku. Už minulý rok uvedla v souvislosti se získáním občanství na instagramu, že sice nevypadá jako Japonka, ale v hlavě se jí stala díky dospívání v asijské zemi. 

Organizátoři sdělili BBC, že porota je o vítězce zcela přesvědčena. "Mluví a píše krásnou japonštinou. Je Japonkou více než mnozí z nás," konstatovali pořadatelé. 

Témata: Carolina Shiino Miss Japonsko Ukrajina