Jaké bude svatováclavské počasí? Babí léto rozhodně nečekejte!

Počasí

Autor: Jan Hrabě

28. září 2024 6:00

Začíná svatováclavský víkend, který do Česka přinese ochlazení. Dnes ještě mohou maximální teploty místy atakovat dvacítku, v neděli už bude o několik stupňů méně, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Meteorologové avizovali, že déšť bude během noci na sobotu od severozápadu rychle ustávat. Dnes už se srážek očekává plošně méně, i když sluníčka bude zatím málo. Vyjasní se plošněji až v noci na neděli. V sobotu odpoledne hrozí lokálnější přeháňky.

Předpověď na neděli slibuje většinou slunečno, teploty po ránu ale hodně klesnou a dokonce se objeví zejména na západě Čech i přízemní mrazíky. Přes den bude ale počasí ideální na výlet, i když teploty se budou odpoledne pohybovat jen kolem 13 °C.

Předpověď na sobotu:

Oblačno až zataženo, zejména na Moravě a ve Slezsku zpočátku místy polojasno. Ráno na severozápadě a západě, během dne i na ostatním území místy přeháňky. Později odpoledne a večer od severozápadu ubývání srážek i oblačnosti. Nejnižší noční teploty 12 až 8 °C. Nejvyšší denní teploty 12 až 16 °C, na východě a jihovýchodě až 19 °C, v 1000 m na horách kolem 9 °C, v Beskydech kolem 12 °C. Mírný jihozápadní až západní vítr 3 až 7 m/s se bude během dne od západu měnit na severozápadní a večer bude slábnout.

Předpověď na neděli:

Skoro jasno až polojasno, ráno ojediněle mlhy. Přes den přechodně až oblačno. Později večer od západu přibývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty 6 až 2 °C a zejména na západě místy přízemní mrazíky, na jižní a východní Moravě kolem 7 °C. Nejvyšší denní teploty 11 až 15 °C. Slabý, ve východní polovině území mírný západní až severozápadní, postupně až severní vítr 2 až 6 m/s, večer zeslábne.

Témata: Počasí Podzim ČHMÚ