Izraelská armáda zahájila rozsáhlý útok na centra Hamásu v Pásmu Gazy

Izraelská armáda

Autor: Libor Frýdl

9. října 2023 13:00

Izraelská armáda zahájila rozsáhlý útok na centra Hamásu v Pásmu Gazy. Izraelský ministr obrany Yoav Gallant další fázi protiútoku potvrdil a uvedl, že vydal rozkaz k "úplnému obléhání Gazy". 

Izraelská armáda krátce po poledni uvedla, že zahájila "rozsáhlý" útok na centra Hamasu v Gaze. Jak Izraelské obranné síly, tak izraelské letectvo to podle serveru BBC oznámily na sociálních sítích.

Oznámení přišlo krátce poté, co Hamás obnovil raketové útoky na Izrael. V Jeruzalémě a Tel Avivu se před polednem rozezněly sirény varující před novým raketovým úderem.

Podle serveru CNN byly z Gazy odpáleny rakety a Jeruzalémem otřásly exploze. Není zatím zřejmé, jestli jde o dopady raket, nebo o izraelský systém protivzdušné obrany Iron Dome. 

Hamás na sociálních sítích potvrdil, že odpálil další salvu raket na Jeruzalém a Tel Aviv. Později upřesnil, že v reakci na izraelské nálety vypálil 120 raket na jihoizraelská města Ašdod a Aškelon.

Izraelský ministr obrany Yoav Gallant podle CNN potvrdil, že vydal rozkaz k "úplnému obléhání Gazy". 

Do enklávy, která je ze obklopena Izraelem a Egyptem, nebude dodávána žádná elektřina, jídlo, palivo ani voda. "Bojujeme proti barbarům a podle toho zareagujeme," řekl v izraelské televizi. 

Více než 2 miliony obyvatel Gazy čelí už nyní nedostatku vody a elektřiny, stejně jako nedostatku léků a lékařů, kteří nejsou za aktuálních podmínek schopni provádět operace.

Čtěte také

Radikální palestinské hnutí Hamás v sobotu 7. října 2023 časně ráno vypálilo více než 2500 raket proti Izraeli a palestinští ozbrojenci pronikli do několika izraelských měst u hranic s Gazou. Vůdce islamistického hnutí Hamás potvrdil, že tato ozbrojená skupina zahájila vojenskou operaci proti Izraeli. Následující den oficiálně vyhlásil Izrael Hamásu válku.

Muhammad Dajf uvedl, že se jedná o začátek operace "Al-Aqsa Storm". Palestinským ozbrojencům se podařilo proniknout do města Sderot, kde dochází ke střetům s izraelskými silami. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu svolal v reakci na útok nejvyšší bezpečnostní představitele a izraelská armáda prohlásila, že je ve válečném stavu a bude se bránit. 

Dopady raket byly hlášeny jak z Tel Avivu, tak z dalších měst. Očití svědci hlásili střelbu v ulicích. To, jak se útočníkům z pásma Gazy podařilo překročit přísně střežené hranice, zatím není známo. Mluvčí Izraelských obranných sil (IDF) podplukovník Richard Hecht uvedl, že Hamas vstoupil do Izraele po zemi, po moři i vzduchem.

Dodal, že izraelské obranné síly zahájily operaci "Železné meče" proti Hamásu. Ministr obrany Yoav Gallant řekl, že "Hamas udělal vážnou chybu a zahájil válku proti státu Izrael. Jednotky IDF bojují proti nepříteli na každém místě. Vyzývám všechny izraelské občany, aby dodržovali bezpečnostní pokyny. Stát Izrael tuto válku vyhraje."

Izraelské letectvo v reakci na útok zahájilo protiútok na pozice Hamásu. Ten ještě několikrát vyslal na Izrael další salvu raket. Izraelské odvetné letecké útoky vyhnaly z Gazy přes 100 000 Palestinců. Nemocnice v Gaze jsou zaplavené a potýkají se s výpadky elektřiny. 

Počty mrtvých a zraněných ve válce v Izraeli na obou sranách konfliktu rostou. Zatímco počty mrtých se počítají ve stovkách, zraněných jsou v Izraeli i Palestině tisíce. Izraelské obranné síly také uvedly, že Hamás zadržel nejméně 150 rukojmí.  

Izraelská armáda v pondělí uvedla, že znovu získala kontrolu nad všemi městy kolem hranice s Gazou. V regionu tak neprobíhají žádné boje a tanky podporované bojovými vrtulníky a drony brání plotu s Gazou.

Témata: Izrael Izraelská armáda Pásmo Gazy