Válka v Izraeli: Armáda zahájila rozsáhlý útok na Hamás, začalo obléhání Gazy

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Autor: Libor Frýdl

9. října 2023 8:00 | Aktualizováno: 9. října 2023 22:17

Izraelská armáda v noci na dnešek opět pokračovala v útocích na cíle radikálního hnutí Hamás v Pásmu Gazy. Palestinští radikálové v sobotu ráno vyslali tisíce raket na Izrael a od té doby probíhají v pohraničí boje, které mají na svědomí více než tisíc mrtvých a tisíce zraněných. Spekuluje se také o možnosti pozemní operace, kterou chce Izrael osvobodit rukojmí.

22:17 - Bilance obětí po pondělí

Počty mrtvých a zraněných ve válce v Izraeli nadále rostou. Izrael eviduje nejméně 900 mrtvých a více než 2506 zraněných. Izraelské obranné síly také uvedly, že Hamás drží zřejmě 150 rukojmí.  

Rostoucí počty mrtvých hlásí i Palestina. Izraelské letectvo podniká protiútoky na pozice Hamásu a podle posledních údajů bylo v Gaze zabito nejméně 690 Palestinců a 3700 lidí bylo zraněno, uvedlo tamní ministerstvo zdravotnictví. 

Celkový počet mrtvých tak na obou stranách konfliktu překročil 1500, zraněno je nejméně 6200 lidí. Předpokládá se, že počty zabitých a zraněných dál porostou.

21:56 - Izraelské letectvo udeřilo také v Libanonu

Libanonská politická a militantní organizace Hizballáh informovala, že tři její členové zemřeli během izraelského leteckého úderu v jižním Libanonu. Izraelská armáda následně sdělila, že na izraelské území vyletělo ze sousedního Libanonu několik raket. 

21:38 - Egypt částečně uzavřel hraniční přechod do Gazy

Egypt během pondělí večera částečně uzavřel hraniční přechod Rafah mezi svým územím a Pásmem Gazy, informovala agentura Reuters s odkazem na své zdroje. Důvodem byl izraelský úder v Gaze. Rafah je aktuálně jediným funkčním hraničním přechodem. 

21:16 - Po Izraeli se stále pohybují palestinští střelci

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uvedl, že blíže nespecifikovaný počet palestinských střelců se stále nachází na izraelském území. Jeho slova citovala BBC. Netanjahu prohlásil, že letecké údery proti Gaze jsou jenom začátek a dodal, že udělá všechno pro zadržené spoluobčany. Opozici zároveň vyzval k vytvoření širší koalice. 

20:53 - Izraelci nalezli v Be'eri nejméně stovku těl

Izraelská média v pondělí večer uvedla, že v kibucu Be'eri bylo podle informací záchranných složek nalezeno nejméně sto bezvládných těl. V komunitě pokračují střety mezi izraelskou armádou a přívrženci Hamásu. Be'eri se nachází asi 20 kilometrů od hranice Gazy a bylo jedním z prvních míst, kam palestinští bojovníci dorazili a brali rukojmí. 

20:35 - Britové mají problém určit, kolik občanů zemřelo

Šéf britské diplomacie James Cleverly v pondělí řekl, že není možné přesně určit počet britských obětí sobotního útoku Hamásu kvůli množství lidí s dvojím občanstvím. "Povaha izraelského občanství je taková, že je tu značné množství britsko-izraelských občanů. Mnozí z nich mají stálý domov v Izraeli," řekl ministr zahraničí novinářům podle CNN

20:02 - Aktualizace počtu obětí

Počty mrtvých a zraněných ve válce v Izraeli nadále rostou. Izrael eviduje nejméně 900 mrtvých a více než 2506 zraněných. Izraelské obranné síly také uvedly, že Hamás drží zřejmě 150 rukojmí.  

Rostoucí počty mrtvých hlásí i Palestina. Izraelské letectvo podniká protiútoky na pozice Hamásu a podle posledních údajů bylo v Gaze zabito nejméně 550 Palestinců a 2900 lidí bylo zraněno, uvedlo tamní ministerstvo zdravotnictví. 

Celkový počet mrtvých tak na obou stranách konfliktu překročil 1400, zraněno je nejméně 5400 lidí. Předpokládá se, že počty zabitých a zraněných dál porostou.

19:37 - Hamás vyhrožuje vražděním rukojmích

Mluvčí ozbrojeného křídla Hamásu uvedl, že civilisté držení jako rukojmí budou popraveni, pokud budou pokračovat izraelské útoky na Gazu bez předchozího varování. Popravy hodlají bojovníci vysílat. Hamás tvrdí, že má přes 100 rukojmích. Jsou mezi nimi i členové izraelské armády, uvedla CNN.

19:11 - Izraelská letadla zasáhla 2400 cílů v Gaze

Izraelské letectvo podle armády provedlo jeden z nejrozsáhlejších leteckých úderů proti Hamásu v Gaze v historii. Podle příspěvku na sociální síti bylo jen za dnešek zasaženo nejméně 2400 cílů. To je téměř dvojnásobný počet oproti sobotě. 

18:49 - Scholz očekává diskuzi světových lídrů o konfliktu

Světoví lídři se chystají řešit probíhající konflikt v Izraeli. Německý kancléř Olaf Scholz očekává diskuzi s britským premiérem Rishim Sunakem, francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a americkým prezidentem Joem Bidenem. Scholz to řekl na tiskové konferenci před společným jednáním německé a francouzské vlády.

18:26 - Mexiko posílá letadla pro své občany

Do Izraele posílá letadla pro své občany také Mexiko, o návrat domů se přihlásily tři stovky Mexičanů. V pondělí to uvedl prezident Andrés Manuel López Obrador s tím, že evakuovat je letí dva stroje. Většina zájemců jsou turisté či věřící. 

17:57 - Hamás porazíme enormní silou, řekl Netanjahu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí řekl činitelům z jihu Izraele, že Hamás čeká něco složitého a hrozného. "Tohle je jenom začátek... Jsme všichni s vámi, porazíme je silou, enormní silou," prohlásil podle BBC

17:22 - Fiala podporuje přesun ambasády do Jeruzaléma

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že přesun české ambasády v Izraeli do Jeruzaléma, který dlouhodobě podporuje by byl v současné době žádoucí. O konkrétním postupu chce jednat s koaličními partnery. "Zároveň vítám rozhodnutí EU prověřit toky evropských peněz poskytovaných na palestinská území. Je to krok, který jsem podporoval už v minulosti," napsal na sociální síti X. 

16:45 - Amputace a popáleniny. Nejčastější zranění v Gaze

Většina pacientů přijíždějících do nemocnic v Gaze utrpěla popáleniny druhého a třetího stupně a amputace dolních i horních končetin, řekl mluvčí palestinského ministerstva zdravotnictví v Gaze agentuře Shibab.

Mnozí také utrpěli zranění střepinami, řekl mluvčí Ašraf al-Qidra. Zranění přijíždějící do nemocnic jsou hlavně ženy a děti, řekl al-Qidra a dodal, že jde o "důsledek toho, že se Izraelci přímo zaměřují na obytné domy a budovy."

16:38 - Další útok Hamásu

Podle reportérů CNN opět znějí sirény napříč Jeruzalémem a Tel Avivem. V Jeruzalémě bylo okamžitě po aktivaci sirén slyšet dunění, pravděpodobně dopady nebo sestřelování raket. 

Hamás dnes před polednem na sociálních sítích uvedl, že odpálil salvu raket na Jeruzalém a Tel Aviv. Podle BBC byly v Jeruzalémě slyšet nejméně tři výbuchy. Hamás později upřesnil, že v reakci na izraelské nálety vypálil 120 raket na jihoizraelská města Ašdod a Aškelon.

15:57 - Izrael provádí rozsáhlé útoky na několik "strategických" center Hamásu 

Izraelské síly v současné době provádějí "rozsáhlé útoky" na několik "strategických" center v Gaze patřících Hamásu, uvedly Izraelské obranné síly (IDF) v pondělním prohlášení a dodaly, že další podrobnosti budou následovat. 

15:25 - Netanjahu promluvil k úřadům v jižním Izraeli

"Vím, že jste si prošli hroznými a těžkými věcmi, stát nenechá kámen na kameni, aby vám pomohl," řekl izraelský premiér Benjamin Netanjahu úřadům v jižním Izraeli. Dal jim pokyn, aby "stály pevně, protože změníme Blízký východ". "Hamás projde těžkými a hroznými věcmi" dodal.

15:03 - Mezi mrtvými jsou i Američané

Mluvčí Rady národní bezpečnosti v pondělí v prohlášení potvrdil, že mezi těmi, kdo zemřeli v izraelském konfliktu s Hamásem, je devět občanů USA. "V tuto chvíli můžeme potvrdit smrt devíti občanů USA. Vyjadřujeme hlubokou soustrast obětem a rodinám všech postižených a zraněným přejeme brzké uzdravení. Situaci nadále pečlivě sledujeme a zůstáváme ve spojení s našimi izraelskými partnery, zejména s místními úřady," uvedl mluvčí.

14:31 - Aktualizace počtu obětí

Počty mrtvých a zraněných ve válce v Izraeli nadále rostou. Izrael eviduje nejméně 700 mrtvých a více než 2506 zraněných. Izraelské obranné síly také uvedly, že Hamás drží zřejmě 150 rukojmí.  

Rostoucí počty mrtvých hlásí i Palestina. Izraelské letectvo podniká protiútoky na pozice Hamásu a podle posledních údajů bylo v Gaze zabito nejméně 550 Palestinců a 2900 lidí bylo zraněno, uvedlo tamní ministerstvo zdravotnictví. 

Celkový počet mrtvých tak na obou stranách konfliktu překročil 1200, zraněno je nejméně 5400 lidí. Předpokládá se, že počty zabitých a zraněných dál porostou.

14:22 - Kreml je "extrémně znepokojen" konfliktem 

Mluvčí ruské vlády Dmitrij Peskov řekl, že Moskva je znepokojena situací v Izraeli a Gaze a označil ji za "velké nebezpečí pro region." Podle něj zatím nebyly hlášeny žádné informace o ruských obětech, ruští diplomaté jsou v úzkém kontaktu s izraelskými i palestinskými úřady, aby monitorovali situaci a zajistili bezpečnost Rusů pobývajících v zóně konfliktu.

"Jsme extrémně znepokojeni. Věříme, že tuto situaci je třeba co nejdříve vrátit na mírový kanál," řekl Peskov během konferenčního hovoru s novináři. "Pokračování takové spirály násilí je jistě plné další eskalace a růstu konfliktu. To je pro region velké nebezpečí, takže jsme velmi znepokojeni," dodal.

14:00 - USA nemají "přímé informace" spojující Írán s útoky Hamasu, říká americký úředník

Zástupce amerického poradce pro národní bezpečnost Jon Finer v pondělí zopakoval, že USA se domnívají, že Írán je "z velké části spoluvinníkem" útoků Hamásu v Izraeli, USA ale nemají "přímé informace", které by Írán s útoky spojovaly.

"V čem můžeme mít docela jasno je , že Írán je široce spoluviníkem těchto útoků, protože že podporoval Hamás po celá desetiletí. Co nemáme jsou přímé informace, které ukazují na íránskou účast při objednávání nebo plánování útoků, které se odehrály v posledních několika dnech. Budeme o tom nadále pátrat," řekl ve vysílání stanice ABC. 

13:38 - Aktualizace počtu zraněných

Počty mrtvých a zraněných ve válce v Izraeli nadále rostou. Izrael eviduje nejméně 700 mrtvých a více než 2506 zraněných. Izraelské obranné síly také uvedly, že Hamás drží zřejmě 150 rukojmí.  

Rostoucí počty mrtvých hlásí i Palestina. Izraelské letectvo podniká protiútoky na pozice Hamásu a podle posledních údajů bylo v Gaze zabito nejméně 511 Palestinců a 2750 lidí bylo zraněno, uvedlo tamní ministerstvo zdravotnictví. 

Celkový počet mrtvých tak na obou stranách konfliktu překročil 1100, zraněno je nejméně 5200 lidí. Předpokládá se, že počty zabitých a zraněných dál porostou.

13:19 - Lapid řekl, že invaze do Gazy "je na stole"

Vůdce izraelské opozice a bývalý premiér Yair Lapid řekl, že pozemní invaze do Gazy "je a stole." Izrael ale podle něj musí zvážit osud desítek rukojmí, kteří byli vehnáni do enklávy.

"Na jedné straně je všechno na stole, nic není mimo, včetně vpádu. Na druhou stranu tam máme lidi a my se o ně bojíme," řekl v rozhovoru pro CNN.

Není jasné, kolik lidí bylo uneseno. Izraelské úřady uvedly, že v Gaze jsou zadržovány "desítky", zatímco Hamás tvrdí, že jich má více než 100. Islamistická militantní skupina džihádistů uvedla, že drží 30 lidí. Izraelské obranné síly tvrdí, že Hamás drží zřejmě 150 rukojmí.  

12:56 - Izrael proti Hamásu verbuje statisíce lidí 

Izrael podle serveru Al-Džazíra povolal 300 000 záložníků. Willem Marx ze západního Jeruzaléma, dodává, že se vláda snaží naverbovat co nejvíce lidí pro pozemní invazi.

"Mnoho lidí zde v Izraeli sloužilo v armádě v rámci své národní služby během dospívání na počátku 20. let. Ti, kdo byli povoláni, zůstávají v záložním sboru, aby sloužili v tom, co se může v nadcházejících dnech stát velmi významným konfliktem," řekl.

12:44 - Podle izraelské armády začal rozsáhlý útok na centra Hamásu

Izraelská armáda uvedla, že zahájila rozsáhlý útok na centra Hamásu v Gaze. Izraelský ministr obrany Yoav Gallant potvrdil, že vydal rozkaz k "úplnému obléhání Gazy". 

Do enklávy, která je ze obklopena Izraelem a Egyptem, nebude dodávána žádná elektřina, jídlo, palivo ani voda. "Bojujeme proti barbarům a podle toho zareagujeme," řekl v izraelské televizi. 

Více než 2 miliony obyvatel Gazy čelí už nyní nedostatku vody a elektřiny, stejně jako nedostatku léků a lékařů, kteří nejsou za aktuálních podmínek schopni provádět operace.

12:15 - Aktualizace počtu obětí

Počty mrtvých a zraněných ve válce v Izraeli nadále rostou. Izrael eviduje nejméně 700 mrtvých a více než 2048 zraněných. Izraelské obranné síly také uvedly, že Hamás drží zřejmě 150 rukojmí.  

Rostoucí počty mrtvých hlásí i Palestina. Izraelské letectvo podniká protiútoky na pozice Hamásu a podle posledních údajů bylo v Gaze zabito nejméně 511 Palestinců a 2750 lidí bylo zraněno, uvedlo tamní ministerstvo zdravotnictví. 

Celkový počet mrtvých tak na obou stranách konfliktu překročil 1100, zraněno je nejméně 4800 lidí. Předpokládá se, že počty zabitých a zraněných dál porostou.  

11:50 - Izraelská banka se snaží stabilizovat ekonomiku

Izraelská centrální banka v pondělí uvedla, že prodá až 30 miliard dolarů v cizí měně na otevřeném trhu. Jde o vůbec první devizový prodej ze strany centrální banky, aby udržela stabilitu během války s palestinskými militanty v Gaze.

Tento krok rychle uklidnil trh a Izraelský šekel se vzpamatoval z prudkých ranních ztrát. "Banka bude v nadcházejícím období působit na trhu, aby zmírnila volatilitu směnného kurzu šekelu a poskytla potřebnou likviditu pro další řádné fungování trhů," uvedla v prohlášení.

11:29 - V Izraeli se rozezněly sirény, přilétají rakety 

V Jeruzalémě a Tel Avivu se rozezněly sirény varující před novým raketovým úderem. Podle serveru CNN byly z Gazy odpáleny rakety a Jeruzalémem otřásají exploze. Není zatím zřejmé, jestli jde o dopady raket, nebo o izraelský systém protivzdušné obrany Iron Dome.

Hamás na sociálních sítích uvedl, že odpálil další salvu raket na Jeruzalém a Tel Aviv. Podle BBC byly v Jeruzalémě slyšet nejméně tři výbuchy. Hamás později upřesnil, že v reakci na izraelské nálety vypálil 120 raket na jihoizraelská města Ašdod a Aškelon.

11:13 - Izraelská armáda údajně útočí na uprchlické tábory 

Izraelské údery se zaměřily na dva uprchlické tábory v obleženém Pásmu Gazy, tvrdí server Al-Džazíra.

Během deseti minut Izraelci údajně zasáhli Džabalii a uprchlické tábory al-Shati "dvěma masivními nálety". 

Do hlavní nemocnice města Gaza byly převezeny desítky obětí. Izraelská armáda také zasáhla bez předchozího varování mešitu v al-Shati. 

10:47 - Izrael získal kontrolu nad všemi městy v pohraničí

Izraelská armáda tvrdí, že znovu získala kontrolu nad všemi městy kolem hranice s Gazou. Mluvčí armády Daniel Hagari uvedl, že incidenty střetů mezi vojáky a bojovníky byly v posledních několika hodinách "izolovány".

V současné době v regionu neprobíhají žádné boje a dodal. "Je ale možné, že v oblasti jsou stále teroristé," doplnil. Hagari také uvedl, tanky podporované bojovými vrtulníky a drony brání plotu s Gazou a dodal, že 15 z 24 měst na hranici bylo již evakuováno.

10:24 - Aktualizace počtu obětí

Počty mrtvých a zraněných ve válce v Izraeli nadále rostou. Izrael eviduje nejméně 700 mrtvých a více než 2048 zraněných. Izraelské obranné síly také uvedly, že Hamás drží zřejmě 150 rukojmí.  

Rostoucí počty mrtvých hlásí i Palestina. Izraelské letectvo podniká protiútoky na pozice Hamásu a podle posledních údajů bylo v Gaze zabito nejméně 493 Palestinců a 2750 lidí bylo zraněno, uvedlo tamní ministerstvo zdravotnictví. 

Celkový počet mrtvých tak na obou stranách konfliktu překročil 1100, zraněno je nejméně 4800 lidí. Předpokládá se, že počty zabitých a zraněných dál porostou.  

10:19 - Bombardování Gazy probíhá nonstop

Obyvatelé Gazy se po nepřetržitém nočním bombardování probudili do dalšího dne zkázy. "Byla to těžká noc." Čekali jsme na svůj osud,“ řekla Al-Džazíře Enas Wajeeh Qeshta, obyvatel Gazy.

Dodala, že když izraelské bombardování minulou noc pokračovalo, její rodina se shromáždila v jedné místnosti, "abychom mohli zemřít společně, pokud budeme bombardováni." "Neexistuje žádné bezpečné útočiště. Každý je terčem," dodala.

09:57 - Na útoku se podílel i Írán

Na útoku palestinského hnutí Hamás na Izrael se od srpna podílely také íránské revoluční gardy. Uvedl to Wall Street Journal s tím, že o zahájení útoku se rozhodlo před týdnem na schůzce v libanonském Bejrútu. Server se odkazuje na vysoce postavené činitelé Hamásu a libanonského hnutí Hizballáh. Sám Írán ale zapojení popírá.

09:38 - Selhání zpravodajských služeb, říká bývalý šéf Mossadu

Izraelská bezpečnostní taktika se v sobotu "totálně zhroutila", říká bývalý šéf jedné z jejich zpravodajských služeb.

Danny Yatom, bývalý šéf špionážní agentury Mossad a politik z izraelské opoziční Strany práce, říká, že "se všechno pokazilo" a "nikdo neměl tušení", co v sobotu děje, když Hamas zaútočil na Izrael z Gazy.

V pořadu Today říká, že druhá vrstva obrany Izraele nestačila k zastavení útoků, a podle něj jde o selhání izraelské zpravodajské služby.

09:11 - Polsko zahajuje evakuaci občanů, Thajsko hlásí mrtvé

Polsko zahájilo evakuaci svých občanů z Izraele, první letadlo s asi 120 lidmi přistálo ve Varšavě v pondělí brzy ráno. "První lidé evakuovaní z Izraele jsou již v Polsku. Chtěl bych vojákům poděkovat za efektivní provedení operace. Jste nejlepší," napsal na X polský ministr obrany Mariusz Blaszczak.

Očekává se, že během dne přiletí další dvě letadla. V neděli Blaszczak řekl, že na opuštění Izraele čeká asi 200 polských turistů, včetně dětí na školním výletě.

Během konfliktu v Izraeli bylo zabito 12 thajských občanů a 11 dalších bylo uneseno, uvedl v pondělí mluvčí thajského ministerstva zahraničí. Od vypuknutí násilí bylo v zemi také zraněno osm Thajců, dodal mluvčí na tiskové konferenci s tím, že jména obětí nebudou sdělována médiím, dokud nebudou sděleny jejich rodinám.

Více než 1000 thajských pracovníků pak požádalo o pomoc při evakuaci. Podle ministerstva zahraničí je v Izraeli přibližně 30 000 thajských dělníků. Thajské královské letectvo je v pohotovosti a připraveno k evakuaci thajských občanů z Izraele, uvedla premiérka Srettha Thavisinová.

08:54 - Izraelská odveta pokračuje

I třicet šest hodin po zahájení útoku Hamásu byly z Gazy stále odpalovány rakety na jižní Izrael. Ta se brání bombardováním stovek palestinských cílů. Izraelské obranné síly dnes ráno uvedly, že zaútočily na přibližně 1000 cílů v Gaze.

Za nic na pondělí mělo být zasaženo 500 cílů. Podle letectva se protiútoků účastní stíhačky a vrtulníky, letadla i dělostřelectvo. Zasaženo bylo sedm velitelských center Hamásu a velitelské centrum Islámského džihádu.

Izraelské odvetné letecké útoky vyhnaly z Gazy 123 000 Palestinců, z nichž téměř 74 000 hledalo úkryt ve školách, uvádí OSN. Nemocnice v Gaze jsou zaplavené a potýkají se s výpadky elektřiny. OSN tvrdí, že poslednímu zdroji energie v Gaze – její jediné elektrárně – by mohlo dojít palivo za několik dní.

08:31 - Počty mrtvých rostou, zajatců je asi 150

Počty mrtvých a zraněných ve válce v Izraeli nadále rostou. Izrael eviduje nejméně 700 mrtvých a více než 2048 zraněných. Izraelské obranné síly také uvedly, že Hamás drží zřejmě 150 rukojmí.  

Rostoucí počty mrtvých hlásí i Palestina. Izraelské letectvo podniká protiútoky na pozice Hamásu a podle posledních údajů bylo v Gaze zabito nejméně 436 Palestinců a 2300 lidí bylo zraněno, uvedlo tamní ministerstvo zdravotnictví. 

Celkový počet mrtvých tak na obou stranách konfliktu překročil jeden tisíc, zraněno je nejméně 4200 lidí. Předpokládá se, že počty zabitých a zraněných dál porostou.  

08:23 - Pozemní útok do 48 hodin

Američtí představitelé očekávají, že Izrael během příštích 48 hodin zahájí pozemní invazi do Gazy. Armáda zatím shromáždila asi 110 000 rezervistů, kteří jsou v současné době v jižním Izraeli a připravují se na boj.

Jonathan Conricus, mluvčí izraelských obranných sil (IDF), uvedl, že sobota byla "zdaleka nejhorší den v izraelské historii". "Nikdy předtím nebylo zabito tolik Izraelců jedinou nepřátelskou činností v jeden den," uvedl.

Rozsah ničení ze strany Hamásu přirovnal k "11. září a Pearl Harbor v jednom." IDF ale podle něj zasadila "smrtelnou ránu" schopnostem Hamásu, neboť nálety na Gazu pokračovaly i v noci na pondělí.

08:00 - Co se o víkendu stalo?

Radikální palestinské hnutí Hamás v sobotu časně ráno vypálilo zhruba 2500 raket proti Izraeli a palestinští ozbrojenci pronikli do několika izraelských měst u hranic s Gazou. Vůdce islamistického hnutí Hamás v sobotu ráno potvrdil, že tato ozbrojená skupina zahájila vojenskou operaci proti Izraeli.

Muhammad Dajf uvedl, že se jedná o začátek operace "Al-Aqsa Storm". Palestinským ozbrojencům se podařilo proniknout do města Sderot, kde dochází ke střetům s izraelskými silami. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu svolal v reakci na útok nejvyšší bezpečnostní představitele a izraelská armáda prohlásila, že je ve válečném stavu a bude se bránit. 

Dopady raket byly hlášeny jak z Tel Avivu, tak z dalších měst. Na sociálních sítích se šíří videa ukazující odpalování raket a také záběry například z izraelského Aškelonu, kde jsou vidět auta v plamenech, pravděpodobně po zásahu jednou z raket.

Očití svědci podle médií také hlásili střelbu v ulicích. To, jak se útočníkům z pásma Gazy podařilo překročit přísně střežené hranice, zatím není známo. Mluvčí Izraelských obranných sil (IDF) podplukovník Richard Hecht uvedl, že Hamas vstoupil do Izraele po zemi, po moři i vzduchem.

Dodal, že izraelské obranné síly zahájily operaci "Železné meče" proti Hamásu. Ministr obrany Yoav Gallant řekl, že "Hamas dnes ráno udělal vážnou chybu a zahájil válku proti státu Izrael. Jednotky IDF bojují proti nepříteli na každém místě. Vyzývám všechny izraelské občany, aby dodržovali bezpečnostní pokyny. Stát Izrael tuto válku vyhraje."

Izraelské letectvo v reakci na útok zahájilo protiútok na pozice Hamásu. Ten večer vyslal na Izrael další salvu raket.

Témata: Izrael Izraelská armáda Pásmo Gazy palestina