Covidu se nezbavíme, stane se dalším původcem nachlazení, myslí si experti

Ilustrační foto

Autor: Jan Hrabě

16. října 2023 14:02

S podzimem pomalu začíná sezóna respiračních onemocnění a experti si kladou otázku, zdali má být covid-19 vnímán stále trochu jiným způsobem než jiné nemoci. Podle odborníků je nicméně zřejmé, že v zimě bude koronavirová nákaza působit problémy pravidelně. 

Podle BBC už existuje dostatek důkazů pro tvrzení, že koronavirus je na cestě se zařadit po bok chřipky, respiračního syncyciálního viru, rhinoviru či adenoviru jako další původce běžných respiračních onemocnění. 

Profesor Paul Hunter z University of East Anglia tím není zaskočen. Expert na infekční nemoci dokonce podotkl, že v budoucnu způsobí chřipka s velkou pravděpodobností více úmrtí než covid-19, který se stane "jenom další příčinou běžného nachlazení". 

Naopak profesor Adam Kucharski, který byl poradcem britské vlády během pandemie, radí mít se stále na pozoru. "U chřipky vidíme spoustu existující imunity, která komplikuje její šíření mimo zimu," poznamenal.

"U covidu je otázkou, zdali se (virus) dokáže vyvinout natolik, aby unikl vybudované imunitě a působil problémy i mimo zimu. Vidíme náznaky sezónnosti, ale zatím bych neřekl, že je to definitivní," konstatoval Kucharski. 

V Česku se podle údajů ministerstva zdravotnictví během uplynulého týdne potvrdilo 3019 případů onemocnění covid-19. Bylo jich jen o jedenáct více než v předchozím týdnu. Za celou dobu zjišťování se u nás nemoc prokázala v 4 657 627 případech. 

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) chřipka nemoci