Covid v Česku: Případů sice přibývá, ale situace není nijak dramatická

Test na přítomnost nemoci covid-19

Autor: Jan Hrabě

6. listopadu 2023 8:58

Pozvolný nárůst počtu případů nemoci covid-19 pokračoval i v uplynulém týdnu, infekcí opět bylo o několik stovek více. V populaci se šíří subvarianty omikronu. Průběh nemoci je u nich mírnější, proto i zátěž nemocnic není nijak dramatická. 

V Česku se během minulého týdne potvrdilo 5110 případů onemocnění covid-19, ukazují oficiální data ministerstva zdravotnictví. V předchozím týdnu jich bylo 4411, tedy o necelých sedm stovek méně. Hospitalizováno je momentálně 364 lidí, z toho tři desítky pacientů se nachází na jednotkách intenzivní péče.

Epidemiolog Roman Prymula už v uplynulých dnech konstatoval, že podzimní vlna nerostla tak exponenciálně, jak se původně zdálo. Křivka s počty nakažených se poměrně brzy oploštila. 

Podle bývalého ministra zdravotnictví se nyní šíří různé subvarianty omikronu, průběh nemoci se u nich ale nijak zásadně neliší. "Je výrazně mírnější než třeba u dřívější delty," konstatoval a zmínil, že ani počet hospitalizovaných na jednotkách intenzivní péče není nijak vysoký. "To ani zdaleka nezatěžuje kapacitu zdravotnického systému, která je mnohonásobně větší," řekl pro TN.cz.

V cizině už se dokonce vedou debaty o tom, jaký je aktuálně správný pohled na covid-19. Podle BBC už existuje dostatek důkazů pro tvrzení, že koronavirus je na cestě se zařadit po bok chřipky, respiračního syncyciálního viru, rhinoviru či adenoviru jako další původce běžných respiračních onemocnění. 

Profesor Paul Hunter z University of East Anglia tím není zaskočen. Expert na infekční nemoci dokonce podotkl, že v budoucnu způsobí chřipka s velkou pravděpodobností více úmrtí než covid-19, který se stane "jenom další příčinou běžného nachlazení". 

Naopak profesor Adam Kucharski, který byl poradcem britské vlády během pandemie, radí mít se stále na pozoru. "U chřipky vidíme spoustu existující imunity, která komplikuje její šíření mimo zimu," poznamenal. "U covidu je otázkou, zdali se (virus) dokáže vyvinout natolik, aby unikl vybudované imunitě a působil problémy i mimo zimu. Vidíme náznaky sezónnosti, ale zatím bych neřekl, že je to definitivní," dodal.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) nemoci ministerstvo zdravotnictví