Covid v Česku: Počty případů stagnují. Co to znamená?

Test na přítomnost nemoci covid-19

Autor: Jan Hrabě

20. listopadu 2023 11:36

Podzimní sezóna respiračních nemocí se týká nejen chřipky, ale i dalších virových infekcí včetně nemoci covid-19. V Česku už druhý týden v řadě přibylo zhruba 5500 případů covidu. Situace se tak dramaticky nemění. 

V Česku se během uplynulého týdne potvrdilo 5498 případů onemocnění covid-19, ukazují oficiální data ministerstva zdravotnictví. V předchozím týdnu jich bylo 5490, tedy o pouhých osm méně. Čísla za poslední pátek jsou ale výrazně nižší, než jaká by byla, pokud by nešlo o státní svátek, ale o normální pracovní den. 

V souvislosti s covidem je aktuálně v českých nemocnicích hospitalizováno 235 pacientů, z toho 12 leží na jednotkách intenzivní péče. 

Ministerstvo zdravotnictví minulý týden konstatovalo, že situaci se daří zvládat v rámci dostupných kapacit, přestože šíření viru SARS-CoV-2 v populaci pokračuje a každý týden mírně sílí. Podle náměstka ministra zdravotnictví Josefa Pavlovice je situace v oblasti respiračních onemocnění nyní stabilizovaná.

"Díky očkování u praktických lékařů a na očkovacích místech se nám daří chránit zejména zranitelnou část společnosti, jejíž proočkovanost je v rámci populace nejvyšší. Moc děkuji za intenzivní spolupráci právě praktickým lékařům, díky kterým se podařilo proočkovat mnoho občanů," řekl Pavlovic.

Co se týká ostatních akutních respiračních infekcí a chřipkových onemocnění, je situace rovněž stabilní. Případů chřipky, RS viru i dalších nemocí přibývá v meziročním srovnání standardně, ale očekává se další nárůst. 

"Dá se říci, že situace je obvyklá pro toto roční období. Ačkoli zatím neodečítáme z dat důvody k obavám z nějaké dramatické změny, rozhodně bych doporučila a poprosila každého o dodržování základních hygienických opatření, vzpomeňme si na heslo 3R – respirátory, ruce, rozestupy. Nestyďme se nasadit respirátor kdykoli potřebujeme chránit sebe či své blízké," uvedla ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) chřipka nemoci