Covid nezmizel. Válek se nechal naočkovat do pravého i levého ramínka

Vlastimil Válek

Autor: Jan Hrabě

20. října 2023 20:40

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) se ve čtvrtek nechal naočkovat proti covidu i chřipce zároveň. Od začátku podzimu totiž v Česku přibývá případů obou zmíněných nemocí i dalších respiračních onemocnění. 

Válek o svém čtvrtečním programu informoval na sociální síti X. "Jak jsem říkal: levé ramínko, pravé ramínko! Do jednoho očkování proti chřipce, do druhého proti covidu-19," napsal s tím, že sezóna respiračních onemocnění je tady. "Neváhejte a jděte taky!" vyzval. 

Ministr doporučil očkování seniorům, diabetikům či lidem s poruchami imunity nebo dalšími onemocněními. "Je to úplně základní krok, aby se chránili a aby měli větší jistotu, že nebude ohrožen jejich zdravotní stav a jejich život," vysvětlil a doplnil, že sám si nechal aplikovat už pátou dávku očkovací látky proti covidu. 

Očkování proti covidu je bez výjimek hrazeno zdravotními pojišťovnami, senioři starší 65 let mají zdarma i vakcinaci proti chřipce. Mladší lidé za ni musí zaplatit a poté mohou požádat pojišťovnu o zpětné proplacení.

Válek připomněl, že viry mutují. "Podobně jako u chřipky i u covidu farmaceutické firmy ty mutace sledují a upravují očkovací látky pro jednu polokouli podle toho, co se děje na té druhé polokouli," podotkl.

V Česku se podle údajů ministerstva zdravotnictví potvrdilo 2768 případů onemocnění covid-19 za uplynulé čtyři dny. Za celou dobu zjišťování bylo odhaleno přes 4,6 milionu případů nákazy. 

Témata: Vlastimil Válek (TOP 09) očkování Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) chřipka