Covid nezmizel: Má smysl se očkovat? Exministr Prymula promluvil

Roman Prymula

Autor: Jan Hrabě

28. října 2023 13:45

V Česku je stále k dispozici očkování proti nemoci covid-19. Lidé se dokonce současně mohou očkovat i proti chřipce, jako to udělal ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Jeden z jeho předchůdců Roman Prymula apeluje na občany, aby očkování zvážili. 

V Česku je zřejmý pozvolný růst počtu případů covidu-19. V minulém týdnu se prokázalo 3541 případů, vyplývá z údajů ministerstva zdravotnictví. Bylo jich zhruba o pětistovku více než v předchozím týdnu. 

Podle odborníků bylo dosaženo pomyslné rovnováhy mezi virem a imunitou. Virus sice nadále mutuje, ale lidé se s ním setkávají opakovaně, což zlepšuje jejich připravenost na další infekce. "Když se podíváme na výsledky testů, vidíme, že hladina protilátek se zvýšila natolik, že lidé se jednak méně pravděpodobně nakazí, ale také jsou pak i průběhy lehčí," uvedl Jan Pačes z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR podle webu ČT24. 

I epidemiolog Roman Prymula zmínil, že si lidé vybudovali silnější imunitu. Každá další mutace viru způsobuje méně závažný průběh nemoci a menší počet hospitalizací. "Teď už skoro každý covid měl, a tak se dokáže bránit. I když varianta, kterou chytí teď, není stejná jako ta, se kterou již stonal, imunitní systém alespoň tuší, s čím se potýká," řekl pro TN.cz. 

Exministr zdravotnictví přesto nabádá spoluobčany k tomu, aby se nechali očkovat. "Ignorovat očkování je samozřejmě chyba. Už jsme se dostali do fáze, kdy jsme si na tu nemoc zvykli a otupěli jsme, ale covid tady stále je a může mít nebezpečné následky, jako je třeba dlouhý covid," konstatoval.

V zahraničí dokonce již probíhají debaty o tom, jak má být covid-19 v současnosti vnímán. Podle BBC už existuje dostatek důkazů pro tvrzení, že koronavirus je na cestě se zařadit po bok chřipky, respiračního syncyciálního viru, rhinoviru či adenoviru jako další původce běžných respiračních onemocnění. 

Profesor Paul Hunter z University of East Anglia tím není zaskočen. Expert na infekční nemoci dokonce podotkl, že v budoucnu způsobí chřipka s velkou pravděpodobností více úmrtí než covid-19, který se stane "jenom další příčinou běžného nachlazení". 

Naopak profesor Adam Kucharski, který byl poradcem britské vlády během pandemie, radí mít se stále na pozoru. "U chřipky vidíme spoustu existující imunity, která komplikuje její šíření mimo zimu," poznamenal. "U covidu je otázkou, zdali se (virus) dokáže vyvinout natolik, aby unikl vybudované imunitě a působil problémy i mimo zimu. Vidíme náznaky sezónnosti, ale zatím bych neřekl, že je to definitivní," dodal.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) očkování Roman Prymula