Covid-19 v Česku: Ministerstvo zhodnotilo aktuální epidemiologickou situaci

Test na přítomnost nemoci covid-19

Autor: Jan Hrabě

13. listopadu 2023 12:36

V Česku sice roste počet nakažených covidem-19, ale počty hospitalizovaných významně nerostou. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že situaci se daří zvládat v rámci dostupných kapacit. Zdůraznilo také, že nadále probíhá očkování proti covidu i chřipce. Důraz je kladen na vakcinaci rizikových skupin. 

Šíření viru SARS-CoV-2 v populaci pokračuje a každý týden mírně sílí. V pracovních dnech je průměrně denně zachytáváno 1050 nových případů nákaz. Od září bylo proti covidu-19 naočkováno téměř 300 tisíc občanů, proti chřipce dokonce přes 560 tisíc lidí. 

Podle náměstka ministra zdravotnictví Josefa Pavlovice je situace v oblasti respiračních onemocnění nyní stabilizovaná. "Díky očkování u praktických lékařů a na očkovacích místech se nám daří chránit zejména zranitelnou část společnosti, jejíž proočkovanost je v rámci populace nejvyšší. Moc děkuji za intenzivní spolupráci právě praktickým lékařům, díky kterým se podařilo proočkovat mnoho občanů," řekl Pavlovic.

Zdravotní dopady šíření viru jsou v Česku i okolních státech relativně mírné. Aktuální počet hospitalizovaných na jednotce intenzivní péče nepřekračuje 40 pacientů, všechny regiony zvládají zátěž v rámci dostupných kapacit. Typický věk pacienta s těžkým průběhem covidu-19 je vyšší než 70 let. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová podotkla, že se daří přesvědčovat klienty sociálních zařízení o výhodách očkování. 

Očkovacích látek proti chřipce i covidu je dostatek. Nejnovější dodávka vakcíny Comirnaty se očekává zkraje týdne, během listopadu dorazí také nejnovější varianta proteinové vakcíny Nuvaxovid. "Očkování proti covidu-19 i chřipce jsou bezpečná a účinná, což potvrzují nejen vědecká data, ale i nejnovější stanovisko výboru České vakcinologické společnosti," zdůraznil její předseda Roman Chlíbek. 

Co se týká akutních respiračních infekcí a chřipkových onemocnění, je situace rovněž stabilní. Případů chřipky, RS viru i dalších nemocí přibývá v meziročním srovnání standardně, přičemž se očekává další nárůst. 

"Dá se říci, že situace je obvyklá pro toto roční období. Ačkoli zatím neodečítáme z dat důvody k obavám z nějaké dramatické změny, rozhodně bych doporučila a poprosila každého o dodržování základních hygienických opatření, vzpomeňme si na heslo 3R – respirátory, ruce, rozestupy. Nestyďme se nasadit respirátor kdykoli potřebujeme chránit sebe či své blízké," dodala ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) nemoci chřipka