Chřipka i covid. V Česku se šíří respirační nemoci, o epidemii ale zatím nejde

Ilustrační foto

Autor: Jan Hrabě

8. listopadu 2023 12:55

Hygienici evidovali v uplynulém týdnu na přelomu října a listopadu nárůst nemocnosti u takzvaných chřipkových onemocnění. V mezitýdenním srovnání přibylo i potvrzených případů nemoci covid-19. 

Hygienická služba ČR v úterý informovala, že nárůst nemocnosti činil v minulém týdnu 6,7 procenta oproti předchozímu. Na sto tisíc obyvatel nyní připadá 1161 případů akutních respiračních infekcí. "Nárůst odpovídá sezonnímu období a nedosahuje epidemických hodnot," uvedli hygienici na sociální síti X. 

V Česku se také během uplynulého týdne potvrdilo 5110 případů onemocnění covid-19, ukazují oficiální data ministerstva zdravotnictví. V předchozím týdnu jich bylo 4411, tedy o necelých sedm stovek méně. Hospitalizováno je momentálně 451 lidí, z toho 26 pacientů se nachází na jednotkách intenzivní péče.

Nemocnost u chřipkových onemocnění rostla v mezitýdenním srovnání už v říjnu, na konci měsíce připadalo 1060 případů akutních respiračních infekcí na 100 tisíc obyvatel. 

Státní zdravotní ústav (SZÚ) v říjnové tiskové zprávě zmínil, že je vzhledem k aktuální vlně respiračních nemocí vhodné se nechat očkovat proti chřipce a covidu-19. Kvůli nemocem z nachlazení, které se šíří aerosolem a kapénkami, zase vyzval k dodržování vhodných preventivních opatření. 

"Pokud se necítíte dobře, máte rýmu, kašel a teplotu s bolestmi svalů a kloubů, zůstaňte doma – zabráníte tím šíření virů nebo bakterií na jiné osoby. Nemáte-li teplotu, je možné, že s rýmou a kašlem jezdíte do školy nebo práce, chodíte nakupovat, účastníte se kulturních a sportovních akcí – chovejte se v tomto případě zodpovědně a ohleduplně: při kašli si zakrývejte ústa, ideálně jednorázovými kapesníky, pokud nenosíte z ohleduplnosti k ostatním respirátor třídy FFP2 a vyšší," uvedli experti.

V případě absence respirátoru, roušky nebo kapesníku se doporučuje kašlat do rukávu v oblasti předloktí, nikoliv do dlaně. Tou totiž mohou lidé následně sahat na tyče v prostředcích hromadné dopravy, na kliky nebo zboží v obchodě. "Optimální je ale nosit už zmíněný respirátor, nebo alespoň roušku, která částečně mechanicky brání nebo snižuje šíření patogenů," podotkli odborníci.

"Buďme ohleduplní k sobě navzájem a dodržujme pravidla, kterými snižujeme riziko vlastního onemocnění a šíření respiračních onemocnění nejen na osoby, na kterých záleží nám, ale i na ty, na kterých záleží někomu jinému," dodal ústav. 

Témata: chřipka Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) nemoci hygienici