Demonstrace v Praze: Česko ochromuje stávka proti vládě. Zapojilo se 70 procent škol, v ulicích jsou odboráři

Lidé se v Praze sešli na protivládním protestu pořádaném odbory. (27.11.2023) 40

Autor: Jan Hrabě

27. listopadu 2023 8:32 | Aktualizováno: 27. listopadu 2023 17:41

V Česku dnes proběhla probíhá série protivládních stávek. Celý den se stávkovalo na základních, středních a mateřských školách, podle odhadu odborů se v různé míře měly zapojit více než dvě třetiny zařízení. Protestní akce na dnešní den připravily také odbory, jimž vadí vládní úsporný balíček či chystaná důchodová reforma. 

Školy zapojené do výstražné stávky dnes buď zůstaly zavřené, anebo fungovaly v omezeném režimu. Školské odbory chtějí dosáhnout více peněz pro české školství. Nelíbí se jim návrh vládního nařízení, podle kterého by se snížily maximální počty hodin výuky financovaných ze státního rozpočtu. Vedlo by to podle nich ke snížení kvality výuky. Cílem stávky bylo také zabránit poklesu platů nepedagogických pracovníků a dalších zaměstnanců. 

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) se v neděli omluvil rodičům v otevřeném dopise za komplikace způsobené dnešní stávkou. Zároveň uvedl, že od nástupu do funkce se snaží pro školství vyjednat více peněz z rozpočtu, což se mu podle jeho názoru postupně daří. 

"I přesto, že rozpočet školství příští rok poroste, budou v některých jeho částech nutná úsporná opatření. Mohu Vás nicméně ujistit, že se nechystají žádné 'drastické' škrty, které by ohrozily kvalitu výuky Vašich dětí," napsal s tím, že je přesvědčen o tom, že příčinou aktuálních neshod je před lety nastavený způsob financování. Ministr prohlásil, že průběžně jedná se školskými odbory a o nalezení přijatelného kompromisu se snažil do posledních chvíle.

"Ještě jednou se Vám, vážení rodiče, omlouvám za potíže, které Vám stávka a spor způsobí. Samozřejmě za to nesu politickou odpovědnost. Stejnou odpovědnost ovšem nesu také za to, že způsob financování našich škol bude v souladu s ekonomickými možnostmi státu, bude transparentní pro daňové poplatníky a umožní férové odměňování všech zaměstnanců," dodal Bek.

Protestní akce po celé republice připravily na pondělí 27. listopadu také odbory. Hlavní akcí byla demonstrace Za lepší budoucnost ČR v Praze. Demonstranti se před akcí sešli na náměstí Jana Palacha a vyrazili na pochod na Malostranské náměstí, kde ve 13:00 začala před Sněmovnou demonstrace s názvem Za lepší budoucnost ČR. Na ní vystoupili zástupci odborářů.

Odboráři počítali s účastí několika tisíc osob, vyplývá z magistrátního seznamu nahlášených shromáždění. Českomoravské konfederaci odborových svazů se nelíbí konsolidační balíček, kritizuje také nezvyšování platů ve veřejné sféře či návrhy důchodových změn. 

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů uvedl, že vláda by měla oslovit odbory kvůli dalšímu jednání, a hrozil další stávkou. Středula na demonstraci proti vládě prohlásil, že odboráři jsou připraveni k pokračování protestních akcí, pokud s nimi vláda nebude jednat.

Podle Středuly by vláda měla oslovit odbory kvůli dalšímu jednání a ohradil se proti kritice, že za stávkou stojí politické ambice. "Nevím, podle čeho se to váží. Pravděpodobně podle toho, že někdo někam kandiduje. My, co tu jsme, ale nikam nekandidujeme," řekl Středula. Podobně hovořil i šéf Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek, který vyzval také k demisi celé vlády a varoval před dalšími stávkami a protesty.

Ve 13:00 se také zastavila výroba všech závodů Škoda Auto. Odbory dvouhodinovou stávkou poukázaly na dopady vládního konsolidačního balíčku a podle odborářů se podle očekávání mělo do protestů zapojit asi 8000 lidí.

Centrem Prahy také prošly na dva tisíce středoškoláků. Studenti v rámci iniciativy Studenti pro školství vyrazili s transparenty na pochod dopoledne a od Jungmannova náměstí zamířili přes most Legií k ministerstvu školství.

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je vyhlášené stávce a dalším odborářským akcím těžké rozumět. Vláda podle něj připravila maximálně citlivý návrh důchodové reformy, ačkoliv zároveň řeší zadlužování státu. "Opravdu chtějí zadlužený stát, jenž za pár let nebude už mít ani na splácení svých dluhů ani na výplatu důchodů?" zeptal se na sociální síti X. 

Premiér také nechápe, proč byla stávka svolána až nyní, když kabinet představil konsolidační balíček i důchodovou reformu už na jaře. "Nabízí se jednoduchá odpověď. Odborovým vůdcům nejde ani o úspory ani o důchody, ale o vlastní politické ambice. Nedávná neúspěšná kandidatura na prezidentský úřad a společné mítinky se zástupci opozice, včetně hnutí ANO a komunistů, ledacos napovídají," konstatoval. 

Vláda podle lídra občanských demokratů stojí o dialog se sociálními partnery v čele s odbory. "Nasloucháme argumentům, řadu rozumných požadavků jsme přijali a uskutečnili. Jednáme prakticky neustále. Ale jednání není slabost, jak si to zřejmě odborářští lídři špatně vykládají. Politizaci problému, kritice za každou cenu a zbytečně vyvolávanému nátlaku ustupovat nebudeme. Ani zítra, ani v dalších měsících či letech," dodal Fiala.

Témata: stávka Školství Demonstrace Vláda ČR Odbory Petr Fiala (ODS) Mikuláš Bek Den protestu odborů (27.11.2023)