České reakce na atentát na Trumpa: Šílené! Násilí do politiky nepatří

Petr Fiala

Autor: Jakub Jurek

14. července 2024 10:36

Čeští politici se stavějí na podporu Donalda Trumpa, který byl v sobotu večer zasažen atentátníkem na volebním mítinku. Někteří z nich vyjádřili šok, jiní útok odsoudili jako zbabělost. Všichni republikánskému kandidátovi přejí brzké uzdravení. 

Teprve dvacetiletý střelec Thomas M. Crooks na volebním mítinku v pensylvánském Butleru zasáhl republikánského kandidáta Donalda Trumpa a zabil jednoho muže, další dva zranil. Tajná služba útočníka na místě zabila.

Jako jeden z prvních českých politiků reagoval předseda hnutí ANO Andrej Babiš. „Šílené, každý normální člověk to musí odsoudit. Přeju mu rychlé uzdravení,“ napsal na sociální síti X. 

Premiér Petr Fiala nezůstal dlouho pozadu. „Politika má být soubojem názorů, násilí v ní nesmí mít místo. Důrazně odsuzuji útok na Donalda Trumpa,“ zdůraznil a popřál mu brzké uzdravení. 

Šéf diplomacie Jan Lipavský útok označil za „další tragický den pro demokracii“. „Uchylovat se k násilí při řešení politických sporů je zbabělé a nepřijatelné. V myšlenkách jsem s nevinnými diváky, kteří byli zabiti a zraněni,“ doplnil. 

Útok na Trumpa odsoudil ministr vnitra Vít Rakušan. „Násilí do politiky nepatří. V žádné podobě, nikde na světě. Jednoznačně odsuzuji útok na D. Trumpa.“ 

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová připomněla nevinnou oběť útoku. „Takový čin nemá v civilizované společnosti místo a je útokem na podstatu demokracie, kde se názory a postoje vyjadřují ve volbách a diskusí, nikoliv násilím,“ upozornila. 

Senátor a někdejší kandidát na prezidenta republiky Pavel Fischer je rovněž „šokován“. „Odsuzuji násilí. Síla demokracie spočívá v síle argumentů a v respektu k pravidlům. Donaldu Trumpovi přeji rychlé zotavení,“ prohlásil. 

Témata: Donald Trump Petr Fiala (ODS) Jan Lipavský Markéta Pekarová Adamová Andrej Babiš Vít Rakušan (STAN)